Metsäkirkko Kastarlammen rannalla

Jukolan viestiin on jo pitkään liittynyt tapahtuma-alueelle rakennettava metsäkirkko. 70. Jukolan viestin metsäkirkko nousee Hollolan Hälvälään Kastarlammen rannalle. Paikan metsäkirkolle löysi kenttä- ja huoltopäällikkö Ismo Ojala.

– Kiertelin Kastarlammen ympäri ja vastapäiseltä rannalta huomasin tämän lampeen viettävän kirkolle sopivan rinteen.

Kirkon ovat suunnitelleet Lahden ammattikorkeakoulun Muotoiluinstituutin kalustemuotoilun ja sisustusarkkitehtuurin opiskelijat.

– Metsäkirkko on kevytrakenteinen arkkitehtoninen rakennelma, joka pyrkii sulautumaan olemassa olevaan ympäristöön olematta kuitenkaan huomaamaton, kuvaa kalustemuotoilun vastuuopettaja Harri Kalliomäki.

Metsäkirkon penkit on lähisahalla halkaistu alueella kaatuneista puista. Lisäksi kirkkovieraille on tarjolla muita penkkejä sekä kannonnokkia ja seisomapaikkoja. Alttariosa on noin 5×3 metriä ja esiintymislava 10×3 metriä.

Ne valmistetaan käsittelemättömästä sahatavarasta ja havuvanerista. Alttaritauluna on näkymä lammelle, ja koruton puuristi kertoo kristinuskosta.

Vastuu metsäkirkosta on paikallisilla seurakunnilla eli tänä vuonna Lahdella ja Hollolalla. Metsäkirkko kokoaa suunnistajia ja katsojia hiljentymään luonnon keskellä. Seurakuntien ja kisaorganisaation yhteis henkilönä toiminut Launeen kirkkoherra Heikki Pelkonen on juossut Jukolan viestin Päijät-Rastin joukkueessa jo 25 kertaa.

– Lähes joka kerta olen käynyt myös metsäkirkossa. Se on monille ihmisille tärkeä osa viestiä.

Metsäkirkossa lauantaina 16.6. kello 21 saarnaa Tampereen piispa Matti Repo. Metsäkirkko on avoin kaikille, siis myös muille kuin suunnistajille ja katsojille.

Messu televisioidaan ja se nähdään Ylen ykköseltä 1.7. klo 10.

Kuvassa oikealla Metsäkirkko-projektin vetäjä Ilmo Leinonen ja vuoden 2002 Jukolan viestin ratamestari Pekka Nieminen muistelemassa ja samalla testaamassa tukevia kirkon penkkejä.

Teksti ja kuva: Laura Visapää