MUISTOT TALTEEN: Kolmas Jukola samasta keskuksesta

Lahti-Hollola Jukola palaa Hollolan lentokentän suppamaastoihin, joissa juostiin samoissa merkeissä myös vuosina 1951 ja 1987. Tässä lyhyesti muistoja edellisistä kerroista. Onko sinulla omakohtaisia muistoja vuosien 1951 tai 1987 Jukoloista? Keräämme tarinoita julkaistavaksi verkossa tai kisalehdissämme, katso yhteystiedot jutun lopusta!

1951

Jukola 1951 oli järjestyksessä vasta kolmas tapahtumassa, joka vielä haki lopullista muotoaan. LS-37 otti tapahtuman järjestääkseen sillä ehdolla, että koko viesti tapahtuisi yhden keskuksen ympärillä. Näin myös tehtiin ja tapa jäi pysyväksi.

Viestin yhteydessä olivat mukana ensimmäisen kerran myös Venlat henkilökohtaisessa Venlojen juoksussa joka muuttui viestiksi vasta 1978 Kuorevedellä. Ratamestarit Solmu Kantola ja Toivo Oja olivat laatineet vaativaan suppamaastoon vaativat vähärastiset radat. Pitkillä rastiväleillä monet harhautuivat suuriin pummeihin ja niinpä 68 matkaan lähteneestä joukkueesta vain 37 selviytyi maaliin.

Voittajajoukkueen keskivauhti on edelleen Jukolan historian hitain, yli 11 minuuttia/km. Yksi viestin ratkaisupaikoista oli Solmu Kantolan tasaiselle kankaalle hakkauttama aukea, jota monet hakivat kymmeniä minuutteja.

Voittajajoukkue IK Örnen oli ensimmäisen osuuden jälkeen sijalla 47 ja yli 1,5 tuntia kärjestä jääneenä! Joukkueiden väliset heilahdukset olivat huikeita, muun muassa HS´n Arvo Ek otti 4. osuudella kärkeä kinni 45 minuuttia.

Viimeiselle osuudelle lähti peräti 22 minuutin etumatkalla Helsingin Tovereiden ankkuri, joka tuli maaliin sijalla 3. Voittajajoukkueen ankkuri, myös hiihtäjänä tunnettu Leo Backman sai ilokseen lukea maalissa Suomen hiihtäjille suunnatun Jukolan viestin sanoman. Ensimmäisen Venlojen juoksun voitti Epilän Esan Irja Petäjä (myöhemmin Niemelä), joka uusi voittonsa myös 1952, 1955 ja 1965.

Vuoden 1951 tulokset.

Jukola 1987, Hollola

Jukola 1987, Hollola

1987

36 vuotta myöhemmin Hollolan lentokentällä oli jo suuren urheilujuhlan tuntua. Jukolan viestissä ylitettiin ensimmäisen kerran 1.000 joukkueen raja, kun mukana oli 1.052 joukkuetta ja myös Venlojen viesti jatkoi kasvuaan lähes 500 joukkueen startatessa kilpailuun.

LS-37 oli saanut järjestelyihin kumppaniksi Asikkalan Raikkaan, joka 1960 luvulla oli noussut Jukolan historian menetyksekkäimpien seurojen joukkoon. Ratamestari Veijo Tahvanainen apulaisineen oli laatinut vaativat mutta myös kovan vauhdinpidon sallivat radat.

Kartta oli jo nykyvaatimuksetkin täyttävä suunnistuksen erikoiskartta. Ihanneajat alitettiin reilusti. Voittajajoukkue Hiidenkiertäjät ankkurinaan maailmanmestari Kari Sallinen käytti aikaa 5 tuntia vähemmän kuin vuoden 1951 voittaja.

Toiseksi sijoittunut ruotsalaisjoukkue Ockelbo jäi tiukassa lopputaistelussa voittajalle vain runsaat puoli minuuttia. Venlojen viestin voittajaksi selvisi ruotsalaisjoukkue OK Hedströmmen vajaat 2 minuuttia ennen toiseksi sijoittunutta Vakkarastia.

Vuoden 1987 tulokset.

Arvo Martikainen teksti, Matti J. Koski kuvat.

Mitä sinä muistat vuoden 1951 tai 1987 Jukoloista Hälvälässä? Ole mukana rakentamassa Juhla-Jukolan henkeä ja lähetä muistosi juha.reinikainen(a)jukola.com, parhaat tarinat julkaistaan jukola.com -sivustolla tai Lahti–Hollola -Jukolan kisalehdissä.

Jukola 1987, Hollola

Jukola 1987, Hollola