Suunnistuksen 13-kertainen maailmanmestari ja Jukolan Viestin Kalevan Rastin joukkueessa viidesti voittanut Thierry Gueorgiou lopettaa huippu-urheilu-uransa tähän kauteen. Haastattelusta selviää muun muassa, minkä ikäisenä Thierry aloitti suunnistuksen ja millä todennäköisyydellä hän on mukana Lahti–Hollola Jukolassa 2018.
Miksi olet niin hyvä kuin olet – suunnistuksen kuningas?
Tätä on kysytty minulta satoja kertoja enkä ole vielä keksinyt täysin tyydyttävää vastausta. Luulen, että asia selittyy vuosien harjoittelulla, kilpailullisella luonteella ja sillä, että olen onnekseni saanut oikeiden ihmisten apua oikeaan aikaan eliittiurallani. Täydellinen sekoitus aikaa, lahjakkuutta ja onnea siis!
Montako harjoitustuntia sinulle kertyy vuodessa?
Viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana olen harjoitellut 750–900 tuntia vuodessa.
Kuinka suuri osa harjoittelustasi on suunnistusta?
Noin 40 prosenttia.
Minkä ikäisenä aloitit suunnistuksen?
Ensimmäinen kilpailulisenssini on vuodelta 1985 jolloin olin kuusivuotias, mutta olin harjoitellut jo pari vuotta perheeni kanssa ennen sitä.
Milloin viimeksi suunnistit Hälvälässä tai Lahden seudulla?
Jos oikein muistan, Hälvälässä en ole suunnistanut, vaikka pari kertaa olen ollut Lahden seudulla Suomen mestaruuskisoissa tai esimerkiksi vuoden 2000 maailmancupissa.
Yksinkertaisesti, miksi suunnistus?
Pidän siitä ajatuksesta, että yksikään metsä tai reitti ei ole samanlainen. Sellaista urheilulajia kohtaan rakkaus säilyy helposti.
Mikä on paras tai ikimuistoisin kokemasi suunnistusmaasto?
Olen onnekseni saanut vierailla monissa upeissa maastoissa eri puolilla maailmaa. Ranskassa, Millaun lähellä, on todella vaikuttavia kivikkomaastoja. Mutta rakastan myös Pohjois-Norjaa Tromsøn ympäristössä. Siinä kaksi paikkaa, jotka haluan pitää mielessäni kun juoksen todella huonossa maastossa, jotten menettäisi rakkauttani suunnistukseen.
Monellako mantereella olet suunnistanut?
Kaikilla paitsi Antarktiksella.
Mikä olisi aikasi 10 kilometrin ratajuoksussa, edes arvaus?
En pysty sanomaan.
Kauanko parhaat ratajuoksijat pystyisivät seuraamaan sinua Hälvälässä, miljoonien suppien maastossa?
Vaikeaa sanoa, sillä se riippuu niin paljon juostavuudesta. Muistaakseni aikanaan on tehty testijuoksuja, joiden perusteella juokseminen metsässä on todella hyvin erityislaatuista.
Pitkä yöosuus vai ankkuriosuus, erityisesti vuoden 2018 Jukolassa? Vai jokin muu osuus?
Vaikeaa vertailla, koska ne ovat kaksi täysin erilaista duunia ja pidän molemmista! Yksi parhaita muistojani Jukolasta on pitkältä yöosuudelta vuonna 2011, mutta ankkuriosuus voittajajoukkueessa on myös unohtumaton kokemus.
Kansainvälisen urasi loppuminen tämän kauden jälkeen on yleisesti tiedossa. Nähdäänkö sinut Lahti–Hollola Jukolassa Kalevan Rastin väreissä?
Mahdotonta tietää tässä vaiheessa. Jukola on tietysti senluontoinen tapahtuma, että haluaisin osallistua siihen aina, koska pidän tapahtuman erityisestä tunnelmasta. Sitä en vielä tiedä, tuntuuko kilpaileminen huippujoukkueessa hauskalta, jos en ole valmistautunut täydellisesti.
Mikä tekee Kalevan Rastista niin hyvän, moninkertaisen Jukola-voittajan?
Sanoisin, että pitkäaikainen kokemus. Seura ei esimerkiksi syntynyt vuonna 2000 kun liityin siihen, vaan takana on 67 monen menestyksen täyttämää vuotta. Kalevan Rasti on luonut tietotaidon kulttuurin johon kuuluu kokeneiden henkilöiden toimiminen seuran johtavissa avainrooleissa.
Mikä on Kalevan Rastin salaisuus?
Ei ole erityisiä salaisuuksia. Kuten kaikki joukkueet, olemme epäonnistuneet monesti, mutta joka kerta olemme halunneet selvittää epäonnistumisten taustat ja olla paremmin valmistautuneita seuraavalla kerralla.
Miksi edustat Kalevan Rastia?
Kaikki alkoi valmistautumisesta vuoden 2001 MM-kisoihin. Halusin löytää suomalaisseuran valmistautuakseni hyvin ja valitsin Kalevan Rastin vuonna 2000. Siihen aikaan monikaan pohjoismainen seura ei ollut kiinnostunut ottamaan tiimiinsä ranskalaista suunnistajaa, jolla on vaikeasti lausuttava nimi.
Miksi monet huiput eri puolilta maailmaa haluavat edustaa KR:ää?
Olemme onnistuneet rakentamaan yhteisön, jossa kansallisuudet eivät ole pääasia. Opimme kaikki toisiltamme, tiimihenki on vuosien kuluessa ollut huikea, ja olemme hyväksyneet joka vuosi uudet urheilijat mukaan avomielisesti.
Kuka on herra KR?
Seura on ja tulee aina olemaan suurempi kuin sen yksittäiset jäsenet. En ole koskaan mieltänyt seuraa yhtenä identiteettinä, vaan ennemminkin tilkkutäkkinä johon kaikki nuorimmasta kaikkein menestyneimpään jäseneen tuovat jotain pientä luodakseen jotain paljon, paljon suurempaa.
Kuinka kuvailisit Jukolan taikaa ihmisille jotka eivät tiedä mitään suunnistuksesta? Miksi ihmiset saapuvat Jukolaan vuosi vuoden jälkeen?
Se on yksi niistä harvoista tapahtumista, jotka saavat tuntemaan ylpeyttä siitä, että on suunnistaja. Ainoita kertoja vuodessa, kun tulee tunne, että olemme mukana isossa lajissa! Ja tieto siitä, että tapahtuman eteen on tehty valtava tuntimäärä töitä, nostaa entisestään innostusta nauttia tapahtumasta. Se on yksinkertaisesti ainutlaatuista – haluat olla osa sitä.
Minkälaisella suunnitelmalla KR voittaa Lahti–Hollola Jukolan 2018?
Sillä, joka toimii aina kaikesta huolimatta: tee ainakin yksi virhe vähemmän kuin muut.
Hälvälän maasto miljoonine suppineen on erityinen. Miten se pitää ottaa harjoittelussa huomioon?
Maasto kuulostaa aika tutulta verrattuna Joensuun ympärystön maastoihin ja useimmilla Kalevan Rastin suunnistajilla on hyvää kokemusta tämäntyyppisestä maastosta talvileireiltä Alicantesta tai Portugalista, vaikka kasvillisuus varmasti onkin erilainen.
Kuinka monta kertaa näemme #KRleirin Lahden seudulla ennen vuoden 2018 Jukolaa?
Luultavasti jokusen kerran, sillä vuoden 2017 Jukolan järjestämisen jälkeen on olemassa täyttämätön tarve!
Minkälaista teknistä osaamista Hälvälän suppamaastoissa erityisesti tarvitaan?
Todennäköisimmät virheet näissä maastoissa ovat samaistusvirheitä, koska on helppoa luulla suppaa toiseksi erityisesti yöaikaan. Kuten aina, vahva kompassinlukutaito on erittäin hyödyllinen. Maaston syvimpien ja korkeimpien kohtien hyödyntäminen tuo myös varmuutta yksinkertaisiin reitinvalintoihin.
Aleksi Anttolainen, Juha Kirvesmies
Artikkelikuva: Kimmo Hirvonen