Voimalla seitsemän veljen – 70 Jukolan viestiä -näyttely tarjoaa kurkistuksia Jukolan viestin historiaan

Lahti-Hollola Jukolassa on mahdollista tutustua Jukolan viestin 70-vuotiseen historiaan. Voimalla seitsemän veljen – 70 Jukolan viestiä -näyttelyyn on koottu muun muassa tarinoita, lehtikirjoituksia, valokuvia ja karttoja menneiltä vuosikymmeniltä.

Näyttely löytyy Hälvälän kilpailukeskuksen ruokalateltasta, ulostulon läheltä. Opaspaalulta lähtevillä opasteilla löytää perille. Näyttely avataan perjantaina 15.6. jolloin se on auki klo 15.00-18.00. Jukola-viikonloppuna näyttely on auki läpi yön, lauantaiaamusta klo 8.00 aina sunnuntaihin klo 12.00 asti.

“Suuri kiitos kaikkien 70. Jukolan viestin järjestäjille, joihin on osallistunut vuosien aikana 100 000 talkoolaista.”, totesi perjantaina näyttelyn avauspuheessaan Kaukametsäläisten puheenohtaja Juhani Sihvonen.

Historianäyttelyn ovat koonneet Kalle Rantala ja Teemu Vuorenpää. Rantalan mukaan näyttelyn ajatuksena on kunnioittaa menneiden Jukoloiden tuhansia tarinoita.

“Emme halunneet näyttelyyn liikaa tektiä, vaan halusimme antaa kuvien kertoa tarinansa. Kuvat on koottu kollaaseihin, joista näkee viestien kehityksen”, Rantala kuvailee.

Näyttely on koottu Kaukametsäläisten ja Urheilumuseon sopimuksesta. Sen valmistelua on ideoinut Risto Nuuroksen johtama työryhmä, johon ovat kuuluneet Esko Junttila, Arvo Kantola ja Reimo Uljas.

Lahti-Hollola Jukolan jälkeen näyttely on esillä Nuorten Jukolassa Saarijärvellä sekä muutamissa muissa tapahtumissa. Urheilumuseon saneerauksen valmistuttua näyttelyn aineisto siirretään sinne.

Jukolan viestin nettisivuilta löytyy myös runsaasti historiatietoa eri vuosikymmenten viesteistä (www.jukola.com/jukolan-historia). Sivuilta löytyvät muun muassa kattavasti kaikkien viestien tulokset, erilaiset tilastot ja paljon mielenkiintoista historiaa.

Jukolan historiasta on lisäksi julkaistu kaksi kirjaa, Jukolan viestin tarina 1949-1988 ja siihen jatko-osa 1989-2008. Jukolan nettisivuille lisätään joka viestille vuosittain oma tarinansa. Näin Jukolan historia saa jatkoa.

Artikkelikuvassa näyttelyn koonneet Teemu Vuorenpää ja Kalle Rantala.