Menneiden vuosien Jukolan ja Venlojen viestit katsottavissa Yle Areenassa

Yle, Suomen Suunnistusliitto ja Kaukametsäläiset ovat sopineet kaikkien vuosina 1949–2019 järjestettyjen Jukolan ja Venlojen viestien esitysoikeuksista. Sopimuksen myötä Ylellä on nyt ikuiset oikeudet kaikkiin televisioituihin Jukolan viesteihin tapahtuman perustamisesta alkaen. Mukana ovat myös Venlojen viestit, eli vuodesta 1978 asti järjestetyt vain naisille tarkoitetut viestikisat.

– Jukola on suunnistuksen juhlaa, jossa yhdistyy kilpaurheilu ja koko kansan liikuntatapahtuma. Meille on Ylellä tärkeää voida tarjota yleisölle suuria urheiluhetkiä ja yhteisiä elämyksiä, ja se onnistuu myös tällaisen historiapankin kautta, Yle Urheilun vastaava tuottaja Hans Grönqvist sanoo.

– On todella hieno urheilukulttuurinen teko, että saadaan Jukolan historiaa Ylen arkistoon. Tapahtumalla on iso fanijoukko, ja sitä seurataan myös lajin ulkopuolelta. On varmasti ihmisiä, jotka aikovat katsoa kaiken, mitä Areenaan tulee, Suunnistusliiton toimitusjohtaja Mika Ilomäki iloitsee.

Jukolan viestien materiaaleja julkaistaan Yle Areenaan erissä noin vuosikymmenittäin. Ensimmäisenä Yle Areenassa on julkaistu viestikisat vuosilta 2011–2019, ja seuraava kattaus on luvassa loppuvuodesta. Arkistomateriaali on hyvin vaihtelevaa, ja sen läpikäyminen on vasta alkanut. Kokonaisia viestikisoja löytyy 1980-luvulle asti, mutta sitä vanhempi materiaali koostuu Urheiluruudun pätkistä ja yksittäisistä inserteistä.

– Edessä on sukellus arkistojen ihmeelliseen maailmaan! Haalimme nyt materiaalia ympäri Suomea eri tahoilta, mutta materiaalin läpikäyminen ja ryhmittely on vielä iso edessä oleva työ. Tiedämme jo nyt, että osa vanhemmista nauhoista on valitettavasti tuhoutunut tai ollut niin huonossa kunnossa, että ne ovat katkenneet heti nauhurissa”, kertoo Yle Urheilun suunnistustapahtumien tuottaja Marja Rindell.

Jukolan viesti on maailman suurin viestisuunnistustapahtuma, joka järjestetään yleensä kesäkuussa. Vuoden 2020 tapahtumaa jouduttiin siirtämään koronapandemian takia vuodella.

Rovaniemellä pidettävä Napapiiri-Jukola järjestetäänkin tänä kesänä poikkeuksellisesti elokuussa 21.-22.8. Yle välittää Napapiiri-Jukolan kisatapahtumat suorana televisiossa, Yle Areenassa ja Yle Puheella. Ylellä on oikeudet Jukolan viesteihin vuoteen 2024 asti.

Yle Areenassa jo katsottavissa olevat Jukolan ja Venlojen viestit:

2019 Kangasala-Jukola, Kangasala

 2018 Lahti-Hollola Jukola, Hollola

2017 Joensuu-Jukola, Joensuu

2016 Lappee-Jukola, Lappeenranta

2015 Louna-Jukola, Paimio

2014 Kuopio-Jukola, Kuopio

2013 Jämsä-Jukola, Jämsä

2012 Valio-Jukola, Vantaa

2011 Salpa-Jukola, Virolahti

Emit täyttää 40 vuotta

15Emit täyttää tänä vuonna 40 vuotta. Juhlavuoden kunniaksi Emit on julkaissut kasan huikeita tarjouksia.

Vanhan emitin palauttamalla uudesta saa 40 prosentin alennuksen Suunnistajan kaupasta. Tarjous koskee niitä  kilpailukortteja ja rastileimasimia, jotka on ostettu Suunnistajan kaupasta.

Lue lisää tarjouksesta täältä.

Elektroninen leimaus on tuttu myös monilta kuntorasteilta.

Suunnistajalla on kilpailun aikana kädessään oma elektroninen kilpailukortti. Se aktivoidaan lähdön yhteydessä lähtöleimasimella, jossa kortin muisti tyhjenee. Kortin sisäinen ajanottokello käynnistyy, kun kortti irrotetaan lähtöleimasimesta. Kilpailun aikana suunnistaja leimaa rasteilla laittamalla kilpailukorttinsa rastileimasimeen, jonka koodi sekä leimausaika siirtyvät leimauksen yhteydessä kortin muistiin.

Maaliintulon jälkeen kilpailukortti luetaan lukijalaitteella, jolloin jokainen suunnistaja saa oman kokonaisaikansa lisäksi myös rastiväliajat.

Lähde: Suunnistajan kauppa

Yrjö Teeriaho suunnisti uusille tuntureille

Suunnistuksessa lähes kaiken kokenut, kaikkien arvostama ja rakastama Yrjö ”Yki” Teeriaho menehtyi sairauskohtaukseen Jyväskylän sairaalassa 10. kesäkuuta 2021. Teeriaho syntyi 8.11.1930 Helsingissä ja oli kuollessaan 90-vuotias.

Suunnistus oli Teeriahon rakas laji, jonka tulevaisuudesta hän kantoi jatkuvasti huolta. Hän vaikutti työyhteisönsä Maanmittauslaitoksen seuran XYZ:n perustamiseen. Vuonna 1958 XYZ voitti Jukolan viestin Karkkilassa. Teeriaho suunnisti voittajajoukkueessa toisen osuuden. Vuosina 1957 ja 1960 XYZ oli Jukolan viestissä kolmas.

Kilpailu-uran jälkeen Teeriaho teki merkittävän työn suunnistuskarttojen kehittämisessä ja toimi itsekin kartoittajana. Hän oli tekemässä 1960 ja -70-luvulla arvokilpailujen karttoja, joista huipennuksena oli Tampereen MM-kisojen kartat vuonna 1979. Teeriaho oli Suomen Suunnistusliiton kilpailujen ylivalvoja vuosina 1968–1974.

Teeriaho valittiin Jukolan viestin omistaja- ja taustajärjestön jäseneksi vuonna 1972. Kaukametsäläisten ja samalla Jukolan viestin johtoryhmän puheenjohtajana hän toimi vuosina 1979–1994. Hänen aikanaan Jukolan viesti saavutti vankan aseman arvostettuna urheilutapahtumana, josta osoituksena osanottajamäärä lähes tuplaantui 12 000 kilpailijaan.

Teeriaho tunnettiin suunnistuksen ohella myös tuotteliaana kirjailijana. Vuosi sitten hän sai valmiiksi 12. teoksensa Suunnistus – älylaji, joka jäi testamentiksi suomalaiselle suunnistukselle. Lappi tuli hänelle tutuksi työssään kartoitustehtävissä. Useammat kirjat koskettivatkin Lappia ja etenkin Saariselkää ympäristöineen. Lisäksi hän oli ahkera lehtikirjoittaja. Hänen viimeinen kolumninsa julkaistiin 3.6.2021 Palokka-lehdessä.

Yrjö Teeriaholla oli kolme poikaa, joista keskimmäinen menehtyi keväällä. Poikien lisäksi Ykiä jäivät suremaan vaimo ja lapsenlapset, lastenlastenlapset sekä monet ystävät.

 

Kirjoittanut: Juhani Sihvonen

Kuva: Matti J. Koski (Kaukametsäläisten arkisto)

Uudet harjoitukset avautuvat

Napapiiri-Jukolan harjoittelumahdollisuudet uudistuvat kesälle 2021.

Tarjolla on viisi laadukasta harjoitusta, joita kiertämällä voi muodostaa hyvän käsityksen tulevasta Napapiiri-Jukolan kilpailumaastosta.

Harjoitukset aukeavat ja kartat ovat myynnissä tiistaina 8. kesäkuuta alkaen.

Harjoituskartan hinta on 7 €/kpl, yli 10 kartan kertaostoissa harjoituskartan hinta 5 €/kpl. Suuremmat harjoituskarttatilaukset (yhteensä yli 30 karttaa) sähköpostitse ennakkoon vähintään kolme arkipäivää ennen karttatarvetta osoitteeseen sami.leinonen(at)jukola.com.

Harjoituskarttoja on myynnissä Santasportin (Hiihtomajantie 2) vastaanotossa, St1 Saarenkylän (Napapiirintie 2) ja Shell Erottaja 24h (Hallituskatu 22) kassoilta.

Suurempien (yli 30 karttaa) karttatilausten noutopaikka sovitaan erikseen.

Lisätietoa harjoitusmaastoista.

Varsinainen ilmoittautumisaika päättyy 15.6.

Napapiiri-Jukolan varsinainen ilmoittautumisaika päättyy tiistaina 15.6. kello 23.59.

Uusien joukkueiden ilmoittautuminen ja lisäpalveluiden tilaaminen on mahdollista toisen hintaportaan hinnoilla edellä mainittun ajankohtaan saakka. Lisätietoja kilpailukutsussa.

Osallistujia pyydetään varmistamaan, että aiemmin ilmoittamanne joukkueet ja lisäpalvelut on maksettu tiistaihin 15.6. mennessä. Keskiviikkona 16.6. kello 00.00 alkaa jälki-ilmoittautumisaika ja hinnat kaksinkertaistuvat.

Maksu tapahtuu Jukolan ilmoittautumisjärjestelmässä. Maksun jälkeen voit varata Jukolan ilmoittautumisjärjestelmästä teltta- ja tuulisuojapaikat. Linkki avautuu kunkin lisäpalvelun oikealle puolelle. Linkki ohjaan Jukolan telttapaikkavarausjärjestelmään.

Järjestäjän pystyttämien majoitustelttojen (puolijoukkueteltat) saatavuus varauslistalla oleville seuroille/joukkueille selviää ke 16.6. ja hinta pysyy ensimmäisen ilmoittautumisportaan hintana (245€). Varauslistalla oleville seuroille/joukkueille ilmoitetaan asiasta henkilökohtaisesti.

Napapiiri-Jukolan osallistumisen ja lisäpalvelujen peruutus on mahdollista tiistaihin 15.6. kello 23.59 saakka. Peruutus tapahtuu lähettämällä sähköpostia osoitteeseen sami.leinonen@jukola.com, ilmoita sähköpostissa myös tilinumeron palautusmaksua varten.

Joukkueita pyydetään myös tarkistamaan, että seuranne/joukkueenne yhteyshenkilön tiedot ovat oikein Jukolan ilmoittautumisjärjestelmässä. Järjestäjän on hyvä saada välitettyä tietoa joukkueen yhteyshenkilölle näissä poikkeuksellisissa oloissa.

Napapiiri-Jukola järjestetään Rovaniemellä 21.-22.8.2021.

Napapiiri-Jukola järjestetään elokuussa

Maailman suurin suunnistustapahtuma Jukolan viesti siirtyy koronaviruksen takia tämän vuoden kesäkuulle suunnitellusta ajankohdasta kahdella kuukaudella.

Napapiiri-Jukola järjestetään Rovaniemellä 21.-22.8.2021. Alun perin Napapiiri-Jukola oli tarkoitus järjestää vuonna 2020.

Siirrosta päättivät järjestävä seura Ounasvaaran Hiihtoseura, Jukolan viestin johtoryhmä ja Suomen Suunnistusliitto.

– Päätös siirrosta tehtiin vasta, kun kaikki faktat ja mahdollisuudet oli punnittu. Napapiiri-Jukolan järjestäjät joutuivat ottamaan suuren vastuun tapahtuman siirrosta, mutta päätös osoittaa myös ainutlaatuista Jukolahenkeä. Periksi ei anneta, vaan loppuun asti yritetään. Toivon nyt, että suunnistajat vastaavat haasteeseen ja tulevat Rovaniemelle. Järjestäjät tarvitsevat kaiken tuen tapahtuman toteuttamiseen, kertoo Jukolan johtoryhmän puheenjohtaja Juhani Sihvonen.

Napapiiri-Jukolan järjestäjät jatkavat tiivistä viranomaisyhteistyötä terveysturvallisen tapahtuman järjestämiseksi.

– Tavoitteenamme on, että voimme järjestää täysimääräisen Napapiiri-Jukolan elokuussa. Haluamme toteuttaa tapahtuman vastuullisesti, joten tulemme noudattamaan viranomaisten antamia kokoontumisrajoituksia ja ohjeistuksia. Viranomaiset tekevät lopullisen päätöksen tapahtuman järjestämisestä ja osallistujamääristä. Seuraamme tiiviisti koronaepidemian kehittymistä seuraavien kuukausien aikana, sanoo Napapiiri-Jukolan kilpailunjohtaja Martti Anttila.

Joukkueiden ilmoittautumiset ja ostetut lisäpalvelut siirtyvät elokuulle 2021. Uusien ilmoittautumisten määräajoista tiedotetaan myöhemmin ja tiedot päivitetään muun muassa tapahtuman internetsivuilla olevaan kilpailukutsuun.

Päätös Napapiiri-Jukolan järjestämisestä pian

Keskustelut Napapiiri-Jukolan järjestämisajankohdasta jatkuvat edelleen eri tahojen kanssa. Päätös tapahtuman järjestämisestä pyritään julkaisemaan 16. huhtikuuta.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan uusien koronavirustapausten määrä vähentyi Suomessa jo ennen pääsiäistä, ja laskusuuntaus jatkuu edelleen. THL:n mukaan hyvä suuntaus jatkuu, kun rajoituksia pidetään edelleen yllä eikä niitä pureta liian aikaisin tai nopeasti. Koronavirustartuntoja on edelleen paljon.

Epidemiatilanteessa on suuria alueellisia eroja. Heikoin tilanne on eteläisessä Suomessa. Sen sijaan esimerkiksi Lapin, Länsi-Pohjan ja Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirien alueilla ilmaantuvuus on tällä hetkellä maan alhaisinta. 

Napapiiri-Jukolan järjestäjät ovat seuranneet tiiviisti Suomen hallituksen korona-exit-suunnitelmien laadintaa sekä rokotuskattavuuden kehittymistä.

Koronariskien selvittäminen jatkuu

Koronavirustilanne on heikentynyt viime aikoina Suomessa, mutta Napapiiri-Jukolan suunnittelua ja valmistelua jatketaan edelleen normaalisti.

­- Tavoitteenamme on järjestää terveysturvallinen tapahtuma, pääsihteeri Sami Leinonen korostaa.

Napapiiri-Jukolan terveysturvallisuussuunnitelman laadinta on alkanut. Valiokunnat ovat tehneet riskianalyysit tilanteista, joissa koronavirukselle altistuminen on mahdollista. Valiokunnat ovat myös miettineet ratkaisuja altistumisten minimoimiseksi.

Terveysturvallisuussuunnitelma toimitetaan paikallisille viranomaisille tarkasteltavaksi.

– Nähtäväksi jää, miten koronavirusepidemia kehittyy kevään aikana ja onko viranomaisilla mahdollisuus antaa positiivinen päätös Napapiiri-Jukolan järjestämiseksi, Sami Leinonen kertoo.

Kilpailukutsussa on mainittu, että Ilmoittautuneella joukkueella on oikeus perua osanottonsa ja ostamansa lisäpalvelut ennen varsinaisen ilmoittautumisajan päättymistä 12.5.2021 klo 23.59 (ei jälki-ilmoittautumisaikana), jolloin osanottomaksu palautetaan.

– Keskustelemme Jukolan johtoryhmän kanssa peruutusaikataulusta ja mahdollisuudesta siirtää varsinaisen ilmoittautumisen ja osallistumisen perumisen ajankohtaa myöhemmäksi. Järjestäjän ja osallistujien on tärkeä saada viranomaisten päätös kesäkuun yleisötapahtumista.

Napapiiri-Jukolan tilanteesta tiedotetaan kuukausittain tapahtuman verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa. Seuraava tiedote julkaistaan 9. huhtikuuta.

Mikäli tapahtuman järjestelyt askarruttavat tai osallistujilla on erityisiä kysymyksiä tai huolenaiheita, pääsihteeri Sami Leinoseen voi olla yhteydessä. Hänet tavoittaa sähköpostitse sami.leinonen@jukola.com tai numerosta 050 557 8003.

Napapiiri-Jukola järjestetään Rovaniemellä 19.-20. kesäkuuta 2021. 

Napapiiri-Jukolan järjestelyt jatkuvat

Napapiiri-Jukolan suunnittelu ja valmistelu jatkuvat kevään aikana normaalisti. Pääsihteeri Sami Leinosen mukaan tavoitteena on järjestää Napapiiri-Jukola normaaliin tapaan ensi kesänä.

Järjestäjät seuraavat koronatilanteen kehittymistä ja tekevät kevään aikana aktiivista yhteistyötä viranomaisten kanssa. 

-Toivomme osallistujilta, yhteistyökumppaneilta ja talkoolaisilta kärsivällisyyttä tässä epävarmassa tilanteessa, jossa kenelläkään ei ole varmaa tietoa tulevasta. Tilanne ei ole kenenkään kannalta paras mahdollinen, Leinonen kuvailee.

Tapahtumalle on perustettu koronatyöryhmä, jonka tavoitteena on varmistaa yhdessä Napapiiri-Jukolan eri valiokuntien kanssa tapahtuman terveysturvalliset järjestelyt.

Suomessa tapahtumien yleisörajoitukset on toistaiseksi annettu aina kuukaudeksi kerrallaan. Lopullinen päätös Napapiiri-Jukolan järjestämisestä tehdään viimeistään toukokuun lopussa, kun viranomaiset ovat tehneet päätökset kesäkuun yleisötapahtumien mahdollisista rajoituksista.

Napapiiri-Jukolan tilanteesta tiedotetaan kuukausittain tapahtuman verkkosivuilla sekä sosiaalisen median kanavissa. Seuraava tiedote julkaistaan 5. maaliskuuta.

Viime vuonna tehdyt ilmoittautumiset ja maksetut osanottomaksut ovat siirtyneet automaattisesti vuodelle 2021, ellei seura tai joukkue ole erikseen peruuttanut osallistumistaan. Ilmoittautuneella joukkueella on oikeus perua osallistumisensa ennen varsinaisen ilmoittautumisajan päättymistä 12.5.2021, jolloin maksu palautetaan. Palautettavasta osanottomaksusta vähennetään käsittelymaksuna 20 euroa/peruttu joukkue.

Mikäli tapahtuman järjestelyt askarruttavat tai osallistujilla on erityisiä kysymyksiä tai huolenaiheita, pääsihteeri Sami Leinoseen voi olla yhteydessä. Hänet tavoittaa sähköpostitse sami.leinonen@jukola.com tai numerosta 050 557 8003.

Napapiiri-Jukola järjestetään Rovaniemellä 19.-20. kesäkuuta 2021. 

Etsitään joukkuetta tai yksittäisiä suunnistajia dokumenttielokuvaan

Välitämme alla olevan viestin:

Etsimme dokumenttielokuvaan joukkuetta tai yksilöitä, joiden aikomus on osallistua Jukolan Viestiin, jokin muu syy mielessä kuin kisan voittaminen. Ehkä syy ennemminkin on itsensä voittaminen. Tai elämän tuoma koettelemus, sairaus tai vastaava asia.

Elämässä joskus eksyy, mutta rastit voi löytää myös myöhemmin – jos niin päättää.

Ota yhteyttä:

Ab Petfilms Oy, petski@petfilms.fi, 040-5014942