Kaikkeen mahdolliseen on varauduttava

– Jos Jukolan alueella tapahtuu jotain tavallisuudesta poikkeavaa, siihen reagoidaan. Näin toteaa turvallisuuspäällikkö Risto Säynäväjärvi.

– Jukolan viestissä tai suunnistustapahtumissa ylipäätäänkään ei ole varsinaisia järjestyshäiriöitä, mutta me varaudumme periaatteessa kaikkiin mahdollisiin tapauksiin. Myös siihen, että joku ulkopuolinen henkilö tai tänne kuulumaton ryhmä pyrkii sisään, niin se estetään tarvittaessa. Siihen on omat sääntönsä, että milloin asia luovutetaan poliisille.

Risto Säynäväjärvi on turvallisuusvaliokunnan vetäjä, jonka alaisuuteen kuuluvat ensiapu, järjestyksenvalvonta ja pelastustoiminta.

Kevään aikana moni talkoolaisista suoritti järjestyksenvalvojakortteja. Sen kautta saatiin aika monta mukaan. Kurssi on vaativa, koska se kestää 40 tuntia ja siellä on läsnäolopakko.

Järjestyksenvalvojat toimivat Jukolassa mm. ovi- ja porttivalvojina, mutta myös alueoppaina.

– Sen huomasin viime vuonna, kun olin Lukkari Jukolassa keltainen liivi päällä vapaaehtoisena, sanoo Säynäväjärvi iloisena.

Pelastusalan asioissa johdon ottavat tietyissä tilanteissa alan ammattilaiset, mutta heitä on myös talkoolaisina. Lisäksi apuna ja tukena on mm. VPK:n jäseniä. Maastoevakuointeja varten on olemassa mönkijätiimit.

Ensiapu on Jukolassa luonnollisesti myös paikalla. Heistä kaikki eivät ole alan ammattilaisia vaan ensiapukoulutuksen käyneitä.

Lääkäreitä on paikalla koko ajan yksi tai kaksi.

Maalissa annetaan nopeaa ensiapua, mutta tarpeen vaatiessa ohjataan kisa-alueen toiseen ensiapupaikkaan tai viedään sairaalaan, joka on kymmenen kilometrin päässä Porvoossa.
Maaliensiavussa on kokenut porukka, joka on kiertänyt talkoohengessä jo monta Jukolaa.

Risto Säynäväjärvi kertoo, että esimerkiksi Kangasalan Jukolassa ensiavulla oli hoidettavana noin 700 tapausta, joista yli puolet eli noin 450 oli nopeasti hoidettavia tapauksia, kuten hiertymiä, nyrjähdyksiä tai pieniä haavoja. Sairaalahoitoon vietiin 10-15 suunnistajaa.

– Maastoensiapuja on Venloissa yksi ja Jukolassa kaksi. Siellä on päivystävät partiot, jotka evakuoivat suunnistajan sellaiseen paikkaan, johon voi tulla ambulanssi tai muu kuljetusväline.

Jukolassa päivystää koko ajan kaksi ambulanssia.

Jos tarvitaan maastoensiapua, sinne menee mönkijällä joku hoitohenkilöstöstä ja pelastuspuolen henkilö hakemaan.

Teksti ja kuvat: Riitta Ketola