Muista tankata vettä helteellä

Koko eteläiseen Suomeen on luvassa kesähelteinen viikonloppu, ja Porvoossa lämpölukemat nousevat lauantaina jopa 27 asteeseen. Tämä tarkoittaa haastavia olosuhteita varsinkin klo 14.00 alkavalle Venlojen viestin suunnistajille. Myös klo 23.00 alkavalle Jukolan viestin juoksijat saavat oman osansa helteestä.

Kun lämpötila nousee ja ilma on kuuma, on erityisen tärkeää pitää huolta nestetasapainosta. Riittävä nesteiden juominen on tärkeää lämpöhalvauksen ja nestehukan välttämiseksi.
Kysyimme ensiapulääkäri Anni Louhimolta miten kilpailijat ja katsojat voivat valmistautua huomisen helteisiin.

1. Juo säännöllisesti
Kuumalla säällä keho menettää enemmän nestettä, koska hikoilemme normaalia enemmän. Tämän kompensoimiseksi on tärkeää juoda säännöllisesti eikä odottaa, kunnes jano yllättää. Kannatta myös aloittaa nesteen tankkaaminen jo tänään, koska kun tunnet janon, on jo myöhäistä.

Janon odottaminen voi olla merkki siitä, että olet jo hieman kuivunut. Pidä siis pullollinen vettä tai muuta nestettä käden ulottuvilla ja juo pieniä määriä säännöllisin väliajoin päivän mittaan.

Kilpailualueella on kahdeksan vesipistettä kaikkien kävijöiden käytettävissä. Vesipisteiden tarkka sijaintii näkyy aluekartalla. Vesipisteet tunnistat tuulessa huojuvasta, isosta sinisestä ilmapallosta, joten nosta katseesi niin näet niitä varmaan useamman. Veden toimittaa Porvoon vesi ja se on täysin juomakelpoista.

Maastossa olevat juoma- ja ensiapupaikat on painettu karttaan ratapainatusvärillä kuvausohjeiden mukaisesti. Kisassa on myös juomarasteja, jotka on merkitty rastimääritteisiin. Juomapaikoilla ja juomarasteilla on veden lisäksi tarjolla Jukolan virallisena urheilujuomana Maxim-urheilujuomaa.

Anni Louhimon suositus on, että helteisiin olosuhteisiin tottumattomat kuntosuunnistajat ottavat metsään mukaansa niin kutsutun juomavyön tai juomarepun ja juovat siitä säännöllisesti oman suorituksen ajan.

Jos et ole käynyt vessassa kahteen tuntiin, se on merkki siitä, että olet juonut liian vähän. Joten nyt vesipullo käteen ja tankkaus alkakoon.

2. Valitse oikea neste
Helteellä vesi on paras juoma, mielellään sisältäen elektrolyyttejä tai pienen määrän suolaa. Anni suosittelee ostamaan ruokakaupasta elektrolyyttitabletteja tai -jauhetta, joka sekoitetaan veteen. Vältä kahvia ja muita kofeiinia sisältäviä juomia, sillä kofeiini toimii diureettina.

3. Suojaudu auringolta
Riittävän nesteensaannin lisäksi on tärkeää suojautua auringon haitalliselta säteilyltä. Käytä aurinkovoidetta, pukeudu vaaleisiin, löysiin ja hengittäviin vaatteisiin, ja käytä päähinettä tai sateenvarjoa kasvojen suojaamiseksi. Pysyttele mahdollisuuksien mukaan varjossa.

Teksti ja kuvat: Jeanette Harf.