Kom ihåg att tanka vätska i sommarvärmen

Det utlovas högsommarvärme i hela södra Finland under veckoslutet och i Borgå skall mätaren upp mot 27 grader. Det här betyder att det kommer bli utmanande för speciellt de som skall springa Venla-kaveln med start kl. 14.00. Även Jukola-löparna som startar kl. 23.00 får ta del av sommarvärmen.

När temperaturen stiger och det blir varmt väder är det viktigt att vara extra noga med att hålla sig hydrerad. Att dricka tillräckligt med vätska är avgörande för att undvika värmeslag och uttorkning.

Vi frågade Första Hjälpen läkaren Anni Louhimo om hur löpare och åskådare bör förbereda sig inför morgondagen.

1. Drick regelbundet
Vid varmt väder förlorar kroppen mer vätska eftersom vi svettas mer än normalt. För att kompensera detta är det viktigt att dricka regelbundet och inte vänta tills du känner dig törstig. Det lönar sig också att börja tank vätska redan idag, eftersom det är för sent när du redan känner dig törstig.

Väntar du tills du är törstig kan det vara ett tecken på att du redan är lätt uttorkad. Så se till att ha en flaska vatten eller annan vätska nära till hands och drick små mängder med jämna mellanrum under hela dagen.

På tävlingsområdet finns åtta vattenstationer som finns kan användas av områdets besökare. Exakt var vattenstationerna finns hittar ni på kartan över området. Vattenstationerna är utmarkerade med en stor blå ballong som svajar i vinden, så höj blicken mot himlen så lär du se flera av dem. Vattnet levereras av Borgå vatten och går utmärkt att dricka.

Vätskeplatser och Första Hjälpen i terrängen är tryckta på kartan med banpåtryckningsfärg enligt kartnormen. I tävlingen finns även vätskekontroller vilka är markerade i kontrollangivelser. På vätskeplatser och -kontroller finns förutom vatten den officiella Jukola sportdrycken Maxim.

För motionärer som inte är så rutinerade att högprestera i dylika förhållande rekommenderar Anni att ta med sig ett så kallat drickabälte eller vätskeryggsäck och regelbundet dricka under den egna sträckan.

Har du inte uppsökt toaletten på två timmar är det ett tecken på att du druckit för lite. Så fram med vattenflaskan och börja tanka.

2. Välj rätt vätska
Vid varmt väder är det bäst att dricka vatten, och gärna med elektrolyter eller en liten mängd salt. Anni rekommenderar att man från matbutiken köper elektrolyttabletter eller pulver som man blandar ut i sitt vatten. Du bör undvika vätska som kaffe eller andra drycker som innehåller koffein, eftersom koffeinet fungerar som vätskedrivande.

3. Skydda dig från solen
Utöver att dricka tillräckligt med vätska är det också viktigt att skydda dig mot solens skadliga strålar. Använd solskyddskräm, klä dig i ljusa och löst sittande kläder som andas och använd en hatt eller paraply för att skydda ansiktet. Håll dig gärna i skuggan om möjligt.

Texten skriven av Jeanette Harf
Bilder till artikeln tagna av Jeanette Harf: