Ratkaisu Santaveräjän reitinvalintatehtävään

Merja Rantasen Reittivalinta (punainen), perustelut ja vinkit suunnistajille:

4-5

Etenen rastivälin pikkasen oikealta kaartaen. Neljänneltä rastilta lähtiessä lähden etenemään ison supan (monttu) oikeaa laitaa pitkin. Puolivälissä isoa suppaa on kiviä joidenka jälkeen pieni kumpare, siitä kohdalta humpsautan itseni seuraavaan isoon suppaan, jonka pohjalla näen isoja kiviä. Kun olen ohittanut nämä kivet oikealta puolelta, näen supan jatkuvan oikealle sekä vasemmalle. Ja mikä tärkeintä, näen edessäni nenän (eli rinteestä työntyvä nokka) ja nenän päällä pienen kumpareen ja iloisesti vilkuttelevan rastilipun.

 

5-6

Haastava väli. Päätän edetä rastivälin rastiväliviivan vasemmalla puolella, koska mielestäni rastinottaminen sitä kautta on varmempaa. Viidenneltä rastilta lähtiessä varmistan kompassilla lähtösuuntani sekä nostan leukani ylös ja näen edessäni supan takana vastarinteestä työntyvän nenän. Etenen nenän ylitse tasaista aluetta pitkin ja odotan vasemmalle puolelleni isoa suppaa ja samalla varmistan oikealla puolellani olevista pienemmistä supista suuntaani. Samalla kun ohitan ison supan sen kärjen kohdalta, näen silmissäni pitkulaisen laakean supan takana harjanteen, jonka takana tiedän olevan valtavan kokoisen supan. Harjanteelta näen ison supan ja sen vasemman reunan, jonka rinteelle suuntaan askeleeni. Isosta supasta lähtee pitkulainen notko (eli kapeneva uoma). Notkossa näen odottamani kuviorajan (erilaisten metsien raja) sekä ajouran ja niistä pystyn tarkistamaan, että lähden nousemaan oikeassa kulmassa rinnettä ylös. Rinteen päällä minua odottaa tasainen alue sekä vasemmalla puolella laakea kumpare joka muodollaan ohjaa minua rastille numero kuusi ja siellähän se lippu kiven vieressä värikkäästi heiluukin. Ai että nautin, nyt samaan malliin huolellista työtä tehden loppuratakin maaliin asti.

 

Aleksi Anttolaisen ratkaisu reitinvalintatehtävään:

Lyhyellä 4-5 välillä merkittävää on välttää suppien pohjalla olevat pahat kivikot mitkä hidastavat matkan tekoa huomattavasti. Isosti ei ole merkitystä kummalta puolelta kivikkosupat kiertää – tärkeintä suunnistaa lyhyt väli huolella.

5-6 väli tarjoaa reitinvalintojen osalta monta toisistaan vähän eroavaa vaihtoehtoa. Reitinvalinnoilla ei kuitenkaan varmasti kovin suuria eroja ajallisesti ole. Tärkeintä välillä on suunnistaa vaativa alku mahdollisimman hallitusti ja valita itselleen sopiva reitti.

Punaisella suoraan kulkevalla reitillä pystyy tukeutumaan helposti kompassiin ja näin helpottaa suunnistustyötä. Valinta sisältää kuitenkin kaikkein eniten hidastavaa maaston osaa jyrkkien rinteiden ja kivisyyden muodossa. Vihreä valinta sisältää kaikkein eniten tasaista hyvä pohjaista aluetta ja vähitän jyrkkiä kohteita ja mahdollistaa näin helpommin kovan vauhdinpidon – allekirjoittaneen suosikkivalinta. Sininen reitti on edellisten välimalli ollen suorempi kuin vihreä mutta käyttäen hyödykseen harjanteita jyrkkiä kohtia välttäen.