MYNÄMÄKI

Mynämäki on vajaan 8000 asukkaan kunta Lounais-Suomessa Turun tuntumassa. Turkuun matkaa kertyy noin 30 kilometriä ja pohjoiseen Raumalle 60 kilometriä. Mynämäki tarjoaa nähtävää ja koettavaa niin luonnossa liikkujille, kulttuuria kaipaaville, maaseudun rauhaa rakastaville kuin historiasta kiinnostuneillekin. Tiesitkö, että Mynämäessä sijaitsee yksi Suomen suurimmista harmaakivikirkoista tai että siellä on valmistettu myös Suomen ensimmäinen henkilöauto? Kurkkaa alta nämä ja vinkkejä siihen, mitä Mynämäessä voi puuhata ja nähdä!

Kulttuuri:

Merkittävimpiä Mynämäen vanhoista rakennuksista ovat vanhat kirkot, jotka muistuttavat alueen historiasta. Mynämäellä sijaitsee yksi Suomen suurimmista keskiaikaisista harmaakivikirkoista. Tämä kirkko edustaa aikansa mahtisukujen valtaa paikkakunnalla. Uskotaan, että aikoinaan sen tilalla on ollut puukirkko jo 1200-luvulla ja vasta myöhemmin samalle paikalle rakennettiin Pyhän Laurin kirkko.

 

Mynämäen kirkko

 

Tämän lisäksi Mynämäellä voi tutustua kuntaliitosten myötä Mynämäkeen liitettyjen Karjalan kunnan sekä Mietoisten kunnan vanhoihin ja upeisiin kirkkoihin. Mietoisten harmaakivikirkko historia ulottuu 1600-luvulle. Karjalan puukirkko poikkeaa tyyliltään näistä keskiaikaisista kivikirkoista, sillä on rakennettu selvästi myöhemmin 1800-luvulla.

 

Mynämäellä on valmistettu Suomen ensimmäinen henkilöauto Korvensuun maatalouskonetehtaassa vuonna 1913. Tämä auto valmistettiin lähes kokonaan itse, ja se on edelleen nähtävissä Uudenkaupungin automuseossa. 1900-luvun alussa maatalouskoneita valmistanut Korvensuun konetehdas ja sähkölaitos on nykyisin museokäytössä. Korvensuun konepajamuseo voi aikansa maatalouskoneiden ohella ihailla konepajan autenttista miljöötä sellaisenaan, kun se töiden päätyttyä vuonna 1963 jäi.

 

 

Tämän lisäksi Mynämäellä voit vierailla muissakin kotiseutumuseoissa. Tavastilan kotiseutumuseossa pääsee tutustumaan lähemmin historiaan vanhojen esineiden ja kyläläisten lahjoittamien tavaroiden kautta. Karjalan kotiseutumuseossa sen sijaan voi hypätä aikamatkalle entiseen Karjalan kunnan elämään ja elinkeinoihin.

 

Luonto:

Mynämäellä vieraillessa kannattaa ehdottomasti ottaa suunta Kurjenrahkan kansallisupuistoon. Siellä pääset ihailemaan karuja keidassoita, vanhaa aarnimetsää sekä järviä ja laavut ja nuotiopaikat pitävät huolen, että evästauoillekin on mahdollisuus. Kansallispuiston suosituin nähtävyys on Kuhankuonon rajakivi, joka toimii rajapaikkana seitsemälle kunnalle, Nousiaisille, Mynämäelle, Pöytyälle, Auralle, Turulle, Ruskolle sekä Maskulle.

 

 

Nykyisin Mynämäkeen kuuluvan Mietoisten tärkein luontokohde on Mietoistenlahden lintuvesialue. Tänne kannattaa lintubongareiden suunnata, sillä se on valtakunnallisestikin merkittävä lintuvesi, joka tarjoaa erinomaiset paikat lintujen havainnointiin erityisesti muuttoaikoina. Mietoistenlahdelta löytyy myös lyhyt luontopolku päiväretkeilyyn.

 

Merkitylle luontopolulle pääsee myös aivan Mynämäen keskustan läheisyydessä, Asmandian virkistys- ja ulkoilualueella. Viitoitettu reitti on 6km ja kipuaa Linnavuorelle, mistä voi tähyillä mynämäkeläistä maalaismaisemaa.

 

 

Ruoka:

Nälän yllättäessä Mynämäessä on tarjolla myös useita erilaisia ravintoloita ja kahviloita. Täältä pääset tutustumaan vaihtoehtoihin.