Venlastafetten trippelseger till Sverige

Svenskarna tog trippelseger i Venlastafetten på lördagen i Mynämäki. Till överlägsen seger sprang IFK Göteborg, med IFK Lidingö och OK Kåre på andra och tredje placering. Den bästa finska föreningen var Kalevan Rasti som blev fjärde.

IFK Göteborg har i flera år hört till världstäten bland föreningar, men vann i år för första gången Venlastafetten, som syntes i kvinnornas glädje vid målgång. I fjol i Rovaniemi placerade sig laget som andra efter Alfta Ösa OK.
I laget orienterade Victoria Haestad Björnstad, Sanna Fasth, Elin Månsson och Sara Hagström. Tre av orienterarna i laget var samma som i fjol. Månsson sprang i år istället för fransyskan Isia Basset.

Göterborgs vinst berodde i huvudsak på att de hade jämnstarka löpare. Victoria Haestad Björnstad som sprang första etappen kom till byte på 18:e placering, dryga en och en halv minut efter norska NTNUI som var i täten.

– Min orientering var en smula nervös, men som tur lyckades jag undvika större misstag, sade Björnstad.

Sanna Fasth lyfte laget i täten på andra etappen. För etappens dramatik svarade NTNUI, vars löpare diskvalificerades då hon hade stämplat på fel på tredje sista kontrollen.

Elin Månsson ökade lagets ledning till tre minuter på tredje etappen.

– Jag var nöjd med mitt orienterande. Från en kontroll sprang jag fel, men till all tur märkte jag mitt fel och lyckades korrigera det utan att förlora mer än någon sekund.

Sara Hagström lyckades på ankaretappen öka lagets ledning till över fyra minuter.

– Jag visste inte hur stor ledningen var då jag startade ensam. På nästsista kontrollen såg jag någon som jag trodde var på samma etapp. Till all tur så var hon inte och jag behövde inte kämpa på upploppet.