Lukkari-Jukolan valmistelut etenevät aikataulussa

Lukkari-Jukola järjestetään Mynämäessä 18.-19.6. 2022. Tapahtuman siirtyminen vuodella alkuperäisestä antoi luonnollisesti lisää valmistautumisaikaa, mutta toisaalta eteen on tullut paljon lisätyötä ja kustannuksia vuosien varrella.

Ensimmäiset alustavat luvat pyydettiin suurimmilta maanomistajilta pääyhteistyökumppaneilta jo, kun kisaa lähdettiin hakemaan 2013. Jukolan Viestin johtoryhmä tutustui suunnitelmiimme 5.9.2013, jolloin saimme luvan ryhtyä tekemään kisan täydellistä hakemusta. Toistasataasivuinen hakemus jätettiin sisään maaliskuussa 2014. Kisan myöntäminen Mynämäen Suunnistajat-52:lle ja Liedon Parman suunnistusjaostolle julkaistiin Kuopion Jukolassa 2014.

Kun tiedossa oli, että Jukola myönnetään tuolloin 2020 saakka, oli maanomistajien allekirjoitetut luvat päivätty siihen saakka. Oli jonkinmoinen yllätys, kun samalla kertaa myönnettiin myös Jukola vuodelle 2021 ja se tuli Mynämäkeen.

Luvat piti päivittää uudestaan ja sekin sujui myönteisessä hengessä. Nyt koronan takia tullut vuoden siirto vaati myös edelleen samoja lisätoimenpiteitä niin maanomistajiin kuin moneen muuhunkin suuntaan.

Järjestelytoimikunnan työ käynnistyi melko pian kisan myöntämisen jälkeen valiokuntien suunnitelmien ja aikataulujen teolla. Toimikunta on kokoontunut vuosien varrella lukuisia kertoja suunnitelman mukaan. Valiokuntien vetäjät ovat olleet samoissa tehtävissä jo FIN5:lla 2015, FinnSpringissä 2017 ja SM-viesteissä 2019.

Kun kisan myöntämisestä on jo pitkä aika, niin muuttuneista elämäntilanteista johtuen on valiokuntien vetäjien osalla tapahtunut vaihtuvuutta. Kilpailun johtaja Petri Paukkusen mukaan näihin kaikkiin on löytynyt uusi vastuuhenkilö.

Viimeksi torstaina 1.7.2021 toimikunta kävi kisakeskuksessa läpi toimintojen sijoittelua ja liikennettä alueella. Kisakeskus on varsin kompakti ja tiivis. Talkoilla on tehty raivauksia, vesakkojen poistoa seurateltta-alueilta ja rakennettu huoltotie ravintola-alueelle. On rakennettu vesivessoja viemärilinjoineen kytkettynä kunnan verkostoon ja ne ovat palvelleet yleisöä jo toista vuotta naisten superpesistapahtumissa.

Kisasaunoja on rakennettu useampia ja ne olivat koekäytössä jo SM-viesteissä ja Oravatonneissa. Nyt samaiset saunat ovat matkanneet Rovaniemelle. Lisää vessoja on rakennettu kevään mittaan.

Ulkolaisten majoitusteltoille löytyy tilaa kisakeskuksen vierestä pellolta. Päämajoituspellolta kisakeskukseen on noin kilometri. Peltoparkkeeraus jakaantuu moniin paikkoihin (maks. 3km) ja lisäksi kunnan keskustan alueelle, jonne on n. 1,5 km.

Pohdintaa aiheutti Jukolan kalustoon kuuluvan tavaramäärän purkaminen Rovaniemellä ja rahtaaminen Mynämäkeen. Kun Jukola siirtyi elokuun loppuun ja koulutkin ovat jo alkaneet, niin miten saadaan rekrytoiduksi riittävä määrä talkoolaisia purku- ja lastaustalkoisiin. Ihan käden käänteessähän tuo homma ei hoidu.

 

Jarmo Jokila