Mielikuvaharjoitus Formunkallion mallimaastossa

Suunnistustaidon parantamiseksi pystyy käyttämään monia harjoitteita. Lukkari-Jukolan mallimaastossa päätin tehdä mielikuvaharjoitusta, samalla kun tutustun kivaan varsinaissuomalaiseen avokalliomaastoon Jukola-maaston vieressä. Suunnistus tuntui erityisen hauskalta, kun mielikuvaharjoituksessa kuvittelin, miten tunnetut koomikot olisivat kulkeneet seuranani.

Ykkösvälillä pääsin jo mielikuvaharjoituksen makuun. Ajatuksissani ohitin Pekka Puupään joka kommentoi: ”Tiällähän on hyvinnii lupsakkoo tunnelmoo, ihan niinkuin savonmualla. Tuonnehan sitä juostaan niinkuin mottimehtään. Oikeet immeiset tiällä mehtässä suunnistelloo vauhikkaasti.” Pätkä asiatyylinsä mukaisesti kysyi: ”Johan on aikoihin eletty. Asiahan ei tietenkään minulle kuulu, mutta eikö sinun, Pekka, kannattaisi tuo haitari jättää pois kun täällä metsässä suunnistamme?” ”Sammoo mielpuolta”, sanoo Pekka. Pekka ja Pätkä jäivät soittelemaan Lentävää Kalakukkoa, itse kömmin ylös jyrkänteen vierestä kalliolle ja nappasin rastin.

Sitten päästiin pitkälle rastivälille. Rastivälillä oli pitkän aikaa takaa-ajo käynnissä. Edessä juostiin päättömästi mutkitellen ja porukka niin naisia kuin miehiä juoksi perässä huutaen, hassun taustamusiikin kaikuessa. He kiersivät ympyränkin ja siinä kohdassa ohitin heidät. Kärjessä puuskutti Benny Hill, jonka takana liuta nyrkkejä heristeleviä ihmisiä. Mykistävä näky herpaannutti niin, että rastinotossa laakealla kalliolla ajauduin hiukan liikaa oikealle, mutta avosuolta käänsin kohti rastia.

Seuraavalla välillä olisi voinut päästää urun auki, kunhan vain olisi ollut päästettävää.  Suon ylityksessä ohitse paahtoi vauhdikkaasti juosten Matti Näsä, joka huusi: Kyllä lähtee! Hän taisi tosin paahtaa rastin ohi vasemmalta, itse nappasin rastin sujuvasti.

Jo kaukaa olin kuullut pullojen kilinää. Ihmettelin, mistä ääni tulee. Naima-Aslak ja Soikhiopää menivät nunnukkaa kohti seuraavaa rastia, muovikasseissa pulloja kilistellen. Heillä oli kuulemma menossa Lapin miehen maasto-Cooper: 12 minuuttia juomatta. Eivät tainneet kyetä siihen. Yllättävän hidasta oli kiivetä jyrkkää rastimäen rinnettä ylös ja rastinottokin vaati tarkkuutta, mutta ohittamani koomikot olivat saaneet minut jo hyvään suunnistusvireeseen.

Seuraavalla rastivälillä ei tullut näkyviin ketään koomikkoa. Ajattelin itse kokeilla, miltä James Potkukelkan eli Apua-miehen kävely toimii. Pahaksi onneksi rastin lähellä oli joku muukin etsiskelijä, joten piti lopettaa ja napata rasti virkamiesmäisesti. Sitä kävelytyyliä en suosittele muillekaan.

Seuraavalla suolla oli tyylikkäissä puvuissaan pari brittiherrasmiestä. He suunnistivat rataa ja samalla näyttivät kävelevän erittäin hauskasti ja ennalta-arvaamattomasti. No, kyseessä oli tietysti Monty Python-veikot, jotka kuulemma hakivat Hassun kävelyn ministeriöltä rahaa hauskan suunnistuskävelyn kehittämiseen. Näytti siltä, että melko hassuksi olivat jo ehtineet kävelynsä kehittää.

Seuraavalla välillä oli mielenkiintoisia jalanjälkiä. Ikään kuin valtavat saappaat olisivat tallanneet jokaisen kohdan hiekkamontussa ja myös siitä eteenpäin. Kyseessä oli tamppaustreeni: Erkki Loka treenasi tamppaustaan suunnistusradalla. Ilmeisesti oli menossa treeni, jossa rastivälin jokainen neliömetri piti tampata. Rastivälin alussa olikin hyvä kulkea, kun Erkki oli tampannut hyvät polut hakkuuaukolle. Rasti oli melkoisessa kivikossa. Mietin, että tässäpä Erkille haastetta, kun tamppausjälkiä ei jää ja maastokin on hankalaa.

Viimeiseltä rastilta maaliin tullessani alkoi tulla jo hämärää. Maalissa olikin jo yösuunnistukseen valmistautuja. Valmentaja Raimo Vormisto tsemppasi yölamppua testaavaa Timo Silakkaa. Heitin puolihuolimattomasti: mitä tuntemuksia? Silakka vastasi: Tää on hiano laji!

Tähän ei ole lisättävää.

Kannattaa siis käydä tekemässä Lukkari-Jukola mallisuunnistus vaikka tällaisen mielikuvaharjoituksen muodossa.

 

Harjoituksen analyysi

Harjoituksen jälkeen palauttelin vielä mieleen tuntemuksia ja oppeja matkalta. Formunkallion maasto oli hyväkulkuista maastoa, jossa oli miellyttävää suunnistaa. Ratamestari tarjosi vauhdikkaita, pitkiä välejä, mutta monet rastit vaativat erittäin tarkkaa rastinottoa. Laakeilla kallioalueilla kannattaa tarkkailla kompassia ja etsiä selkeät välietapit, ettei ajaudu vinoon. Ja tärkein oppi: mielikuvaharjoituksia kannattaa tehdä!

Tämä ja muita hyviä harjoitusmaastoja tarjolla Lukkari-Jukolan harjoitusmaastoissa:  https://jukola.com/2022/kilpailijat/harjoittelu/

 

Immu Pummi

VASTUUVAPAUSLAUSEKE
Immu Pummi-nimimerkin alla julkaistut sisällöt ovat täysin fiktiivisiä. Nimimerkki Immu Pummi tai tällä nimellä kirjoittava(t) henkilö(t) ei ole vastuussa sisällön perustella aiheutuvasta vahingosta tai väärinkäytöksistä. Lukijan omalla vastuulla on arvioida sisällön mielekkyys ja todenperäisyys. Myöskään Lukkari-Jukola, Jukolan viesti ja Kaukametsäläiset ry eivät ole vastuussa tämän nimimerkin alla tehtyjen sisältöjen käytöstä.