Liedon kunnanjohtajan haastattelu

Liedon Parmaharjulta löytyy myös mukavat luontopolut. Kuva: https://www.liedonparma.fi/suunnistus/

Lukkari-Jukola järjestetään vuonna 2022 maineikkaan Liedon Parman ja Mynämäen Suunnistajat-52:n toimesta Mynämäessä. Iso tapahtuma tuo paljon näkyvyyttä ja Lieto saa siitä myös osansa. Haastattelemmekin nyt Liedon kunnanjohtajaa Esko Poikelaa, jonka johdolla Lieto on merkittävästi mukana Jukolan viestissä.

Millä mielellä Lieto suunnistaa kohti Jukolaa?

Jukola on loistava tapahtuma! Lukkari-Jukola on hieno asia sekä Liedolle että Mynämäelle ja se tuo hyvää näkyvyyttä seudulle. Mielellämme olisimme Lietoonkin ottaneet järjestelyt, mutta Mynämäen Urheilukeskuksen valmiissa puitteissa ison tapahtuman järjestely on helpompaa.

Liedollahan on paljon vetovoimatekijöitä, joista ehkä isoimpia on mainio sijainti. Miten se näkyy Liedon menestyksessä kovassa kilpailussa muita lähiseudun kuntia ja kaupunkeja vastaan?

Lieto pärjää hyvin. Lieto tarjoaa viihtyisät elinympäristöt ja luonnonläheisyyttä, mutta siitä huolimatta kaikki tarvittava on aina tosi lähellä. Meillä on hyvä palvelutaso ja viihtyisä ympäristö, joten vetovoima on kova niin yrityksillä kuin asukkaillakin. Liikkuminen luonnossa korostuu myös monella tavalla.

Liedon Parma on liikuttanut lietolaisia jo kauan; se on hieno yhteisö ja menestyksekäs seura. Mitä merkitystä Liedon Parmalla ja MS Parmalla on ollut kunnalle?

Lieto on erittäin aktiivinen toimija monella urheilun saralla. Monet tuntevat Liedon juuri Liedon Parman kautta.

Parmaharju ja muut lähimaastot ovat hienoja suunnistuspyhättöjä, joissa tehdään vuosittain satoja suunnistus- ja muita liikuntasuorituksia. Liedon Parma ja nyttemmin MS Parma on tuottanut näihin kartat. Mikä merkitys liikunta-alueilla on ollut kunnalle?

Liedon Parma on tehnyt ja toimittanut koulujen lähelle hyvät kartat. Se on ollut erinomaisen tärkeää koululiikunnassa ja kunnia-asia myös MS Parmalle. Karttoja on käytetty myös muutoin paljon suunnistuksen opettamiseen ja lähialueliikuntaan. Parmaharjulla paikallinen mutta myös seudullinen merkitys. Kunta on kehittänyt yhdessä Parman kanssa tämän alueen toiminnallisuutta. Etenkin haluamme turvata alueen retkeilykäytön.

Millaisia edellytyksiä Liedossa on yrittämiselle?

Lieto on voittanut Suomen Yrittäjien myöntämän, vuorovuosittain jaettavan Suomen yrittäjämyönteisin kunta -tittelin omassa sarjassaan peräti kolme kertaa peräkkäin vuosina 2016, 2018 ja 2020. EKn kautta todettu samaa: Lieto on arvotettu kuntarankingissa ykköseksi kaksi kertaa. Sijaintimme on hyvä, päätöksentekomme on sujuvaa ja kunta on hyvä kumppani yrityksille.

Entä millaista on asua Liedossa?

Lieto on hyvä asuinpaikka. Meillä on hyvä, kaupunkimainen palvelutaso. Joukkoliikenneyhteydet toimivat kunnan eri puolille mainiosti, kiitos Turun seudun joukkoliikenne Fölin. Silti luonnonläheisyys näkyy kaikkialla, esimerkiksi Aurajoen ja Tarvasjoen myötä. Pyöräily on viime vuosina kasvattanut kovasti suosiotaan. Liedon seudulla on hyviä reittejä ja työmatkapyöräily on helppoa.

Suunnistajat ovat aktiivista väkeä, joten he etsivät aina monenlaista tekemistä. Millaisia virikkeitä Liedosta löytyy aktiivisille suunnistajille ja viestin yleisölle kesäkuussa 2022?

Liedossa historia lähellä. Liedon keskiaikainen kivikirkko otetaan uusine laajennusosineen käyttöön 31.11., ison urakan jälkeen. Se on nyt monikäyttöinen, vertaansa vailla oleva moderni kokoontumistila. Suosittu seutu on myös Nautelankosken alue, jonka esihistoria ja paikallinen historia samaten kuin Vanhalinnan kartanon museoalue tarjoavat paljon nähtävää. Aurajoen maisema-alueelta löytyy myös paljon nähtävää.

Sitten vielä vähän epävirallisempi kysymys. Liedon pitäjäruoiksi on nimetty 1980-luvulla ohrakryynipuuro ja kääresyltty. Kannattaisiko näitä ottaa Jukolan ruokalistalle?

Kyllä varmasti. Ohrakryynipuuro valmistuu nopeasti. Lisukkeitten kanssa se on oikein hyvä eväs!

Millaisia terveisiä Liedon kunta haluaa lähettää Lukkari-Jukolalle:

Toivomme hyviä kisoja niin kilpamielisille kuin kuntoilijoille! Uskomme, että Lukkari-Jukola tulee tarjoamaan kaikille hienoja, unohtumattomia elämyksiä.