Mynämäestä löytyi Stonehengen kopio

Kuva:Myös Stonehengen kivimuodostelman arvoitus ratkesi Mynämäen Urheilukeskuksen maastosta löytyneen muodostelman kaivauksissa.

Tämä juttu on julkaistu 1.4.2022.

Suunnistuskartan teossa paljastunut muodostelma osoittautui Stonehengen kopioksi

Mynämäen Urheilukeskuksen lähimaastosta on löytynyt esihistoriallinen kivipaasimuodostelma. Noin 5000 vuotta sitten, satojen vuosien aikana vähitellen rakennettu kivikehä vastaa muodoltaan Stonehengen kuuluisaa monumenttia.

Kaivausjohtajana toimiva arkeologian tutkijatohtori Abel Basalt hehkuttaa löytöä: ”Suunnistuskartan tekijän vinkistä lähdimme tätä tutkimaan. Yhtä upeaa ja merkityksellistä arkeologista löytöä ei ole Suomesta tavattu. Tämä on täysin ennenkuulumatonta ja uskomatonta.”

Lumen sulettua tutkimus pääsee taas täyteen vauhtiin. Basalt toteaa: ”Tämä esihistoriallinen paikka tullaan rauhoittamaan emmekä halua sen joutuvan ilkivallan kohteeksi. Parhaillaan suunnitellaan myös sitä, miten MynäHenge voisi toimia turistikohteena. Stonehenge kerää päivittäin tuhansittain turisteja. Pitää varautua vastaaviin yleisöryntäyksiin. Haluamme myös jatkaa tutkimustyötämme edelleen mm. konservoinneilla ja makrofossiilianalyyseillä.”

Karttakuva MynäHengestä
Kuva: Ote alueen suunnistuskartasta. Laserkeilaus paljasti keskellä havaittavissa olevan ympyränmuotoisen maavallin ja sen keskellä olevat kivipaadet. Maavallin halkaisija on noin 110 metriä. Kartantekijän vinkin perusteella kaivaukset aloitettiin.

Kaivauksissa on saatu selville, että sekä Mynämäen että Stonehengen muodostelma ovat alun perin olleet senaikaisten ”suunnistautumistapahtumien” keskuspaikkoja. Ilmeisesti tuohenpalaselle piirretyt kartat kertoivat riistan sijainnista. Kisailijat lähtivät eri suuntiin saalistamaan riistaa. Kivipaasilla ja niiden päälle rakennetuilla puukehikoilla oli merkitystä mm. saaliiden käsittelyssä.

Löydös vaikuttaa myös Mynämäen Urheilukeskuksessa 18.-19.6 järjestettävään Jukolan Viestiin siten, että löydöstä kunnioittaen lähtö ja maali siirretään tälle kauniille kummulle. Paljastuneet kivipaadet tuovat jylhää lisäelementtiä jo muutenkin hienoon suunnistuskokemukseen. Tämä toki aiheuttaa myös pieniä muutoksia suunnistusratoihin, mutta ratamestariryhmä on suhtautunut myönteisesti tähän – saadaanhan täten luotua entistä hohdokkaampi Jukolan viesti, jolla on yhteyksiä myös Stonehengen kivimuodostelmiin ja muinaisiin kilvoitteluihin.

Odotettavissa olevien yleisöryntäyksien välttämiseksi MynäHengen tarkkaa sijaintia ei paljasteta ennen vartioinnin järjestämistä. Pienimuotoiseen vierailuun on kuitenkin järjestetty mahdollisuus tänään perjantaina klo 17. Kokoonnumme Urheilukeskuksen parkkipaikalla, urheilukentän eteläpuolella. Tutkijatohtori Basaltin ryhmä vie ryhmän kohteeseen ja luo katsauksen arkeologisen löytöön (maastovarustus suositeltava).