Mynämäellä tehty historiaa – Suomen ensimmäinen auto

Harva tietää, että Suomen ensimmäinen auto syntyi Mynämäessä vuonna 1913. Tämä historiallisestikin merkittävä projekti sai alkunsa Mynämäessä toimineen Korvensuun sähkö- ja maatalouskonetahtaan silloisen johtajan Frans Lindströmin ideasta. Lindströmin tavoitteena oli valmistaa auto kokonaisuudessaan Korvensuun tehtaassa ja todistaa sillä ennen kaikkea Korvensuun tehtaan työntekijöiden korkeaa ammattitaitoa. Pääasiassa tehtaalla valmistettiin maatalouskoneita, ja vain hiljaisempina aikoina työmiehillä oli aikaa pakertaa auton parissa. Korvensuu-auton valmistus kesti kolme vuotta.

Lopputulokseksi syntyi kaksisylinterinen ilmajäähdytteinen nelitahtimoottori. Auton huippunopeus oli noin 40 kilometriä tunnissa ja vaihteitakin löytyi useampia. Moottorista löytyy 40 hevosvoimaa.

 

Juho Koski Korvensuun auton ratissa vuonna 1986.

 

Erityisen projektista tekee se, ettei Suomessa siihen aikaan ollut juurikaan autoja, joista ottaa mallia – auto valmistettiin ilman piirustuksia ja aikaisempaa kokemusta. Korvensuun auton suunnittelu oli hyvin omintakeista, ja vaikutteita on otettu niin hevosajoneuvoista kuin veneiden moottoreistakin. Lindströmille oli tärkeää, että auto tehdään täysin itse, vaikka lopulta muutamia osia jouduttiin hankkimaan muualta.

Saavutus oli melkoinen, kun ottaa huomioon, että tekijöillä ei ollut suuremmin tietoa autonrakentamisesta. Huhujen mukaan kiinnostusta ja jopa tilauksia uusiin autoihin olisi ollut, mutta Mynämäellä valmistettiin vain tämä yksi ja ainut laatuaan. Nykyisin auto on esillä Uudenkaupungin Automuseossa. Kotimaisen autohistorian harvinaisuus on yhä ajokuntoinen.

Korvensuu-autosta tiedetään, että neitsytmatka sillä ajettiin tammikuussa 1913. Tehtailija Frans Lindström itse ajoi autolla jäitä pitkin Turkuun. Tuohon aikaan teitä ei aurattu lumesta, joten talvella oli ajettava jäitä pitkin.

Korvensuun konepajamuseoon pääsee edelleen tutustumaan Suomen ensimmäisen auton synnyinsijaan.