Jukolan viestin uusi kiertopalkinto on taitelija Juha Mennan käsialaa

Jukolan uuden kiertopalkinnon, Havuoksa, rauhan viiri, on suunnitellut ja toteuttanut taiteilija Juha Menna. Kiertopalkinnon on tilannut Kaukametsäläiset, joka toimii Jukolan viestin taustaorganisaationa.

Jukolan viestin Havunoksa, rauhan viiri –kiertopalkinnosta kilpaillaan seitsemän kilpailun ajan vuodesta 2022 alkaen. Venlojen viestin Venlan avaimet –kiertopalkinnosta on kilpailtu vuodesta 2017 alkaen. Palkinnot on lahjoittanut Kaukametsäläiset.

– Olin hyvin otettu pyynnöstä. Tämä on minulle kunnia-asia, että saan tehdä Jukolan Viestin kiertopalkinnon. Tuntuu hienolta saada tällaista arvostusta omalle työlle, kertoo taiteilija Juha Menna.

– Aikataulu antoi siinä määrin myöden, että luin uudestaan Aleksis Kiven Seitsemän veljestä, johon kiertopalkinnon teeman tulee perustua. Olin päättänyt, että luettuani sen, nappaan lukutuokioiden ideoista mieleisimmän ja käyn töihin. Sen tiesin heti, että luontoa palkinnossa pitää olla jollain tavoin, avaa Menna teoksen syntyä ja jatkaa. -Timon laulu, niin tekstinä kuin laulettuna melodiana on ollut aina minulle läheinen. Se on myös kaikille tuttu. Sattui vielä niin, että Ukrainan sota alkoi teosta tehdessäni, joten alkuperäinen työnimi: Oravainen, muuttui nimeksi: Havuoksa, rauhan viiri.

Kaukametsäläisten puheenjohtaja Juhani Sihvonen on erittäin tyytyväinen lopputulokseen. – Otin yhteyttä Juhaan viime syksynä ja nopeasti löysimme yhteisen sävelen kiertopalkinnon teosta. Juhan kotipaikka Nurmijärvi ja korona-aikana aloitettu suunnistusharrastus yhdistävät hänet mainiosti myös Jukolan viestiin. Arvostan, että hän aikoo myös suunnistaa Jukolassa. Onhan se hienoa kilpailla omasta kiertopalkinnosta ja aistia Jukolan tunnelmaa.

Kiertopalkinnon saa vuodeksi haltuunsa kunkin vuoden voittajaseura. Muistoksi voitosta jää kiertopalkinnon pienoismalli, jonka voittaja saa aina omakseen. Viidentoista parhaan joukkoon sijoittuneet joukkueet saavat pisteitä, kuitenkin niin että kukin seura saa pisteet vain parhaiten sijoittuneesta joukkueesta. Seitsemän vuoden aikana eniten pisteitä kerännyt seura saa teoksen omakseen.

Viime vuonna päättyneen Jukolan viestin Lukkarin oppi -kiertopalkinnon voitti tamperelainen Koovee, jolle palkinto luovutetaan Lukkari-Jukolan iltajuhlassa 18.06.2022. Lukkari-Jukola suunnistetaan Mynämäessä 18.–19.2022.

Kuvanveistäjä Juha Menna (s. 1970) on valmistunut taiteen maisteriksi Kuvataideakatemian kuvanveiston laitokselta 1999. Taiteellinen debyytti oli tosin jo viisi vuotta aikaisemmin. Julkisia teoksia on Helsingissä, Vantaalla ja Juvalla. Vuosittain jaettavat Kultainen Venla -palkinnot ovat Mennan käsialaa. Mennan teoksia on mm. Nykytaiteen museo Kiasman ja Tampereen taidemuseon kokoelmissa. Päämateriaaleina Mennan veistoksissa ovat pronssi ja puu. Menna on innokas liikkuja ja harrastaa mm. Kalevan Kierrosta, jossa vuotuisina lajeina ovat: Luistelu, hiihto, juoksu, soutu, pyöräily ja suunnistus. Ensimmäisen Jukolan viestinsä Menna Juoksee Mynämäessä Lukkari-Jukolassa tulevana kesänä.