Monesko Jukola tää on Sinulle?

Yörastilla

Suunnistus sopii kaikille, vauvasta vaariin. Samaten toitotetaan, että Jukola on matalan kynnyksen tapahtuma. Miten nämä ilmenevät?

Annetaanpa muutamia todisteita. Venlojen ja Jukolan viestin suuret osallistujamäärät ovat pikku hiljaa olleet kasvussa. Toki koronan aiheuttama notkahdus on nyt näkynyt. Uusia joukkueita  on tullut mukaan työpaikkaporukoiden ja ensikertalaisten myötä. Enenevässä määrin myös naisia on alkanut osallistua Jukolan viestiin.

Toisena todisteena annetaan tilastojen puhua puolestaan. Näyttää siltä, että suunnistaja ei pysty olemaan osallistumatta Jukolan viestiin. Tästä hyvänä esimerkkinä ovat näiden seuraavien veljien suoritukset.

Seppo Tammela on kerännyt ehyen sarjan Jukola-osallistumisia 61 vuonna peräkkäin. 59 osallistumiskertaa on kirjannut Pekka Nurmi. Viiteenkymmeneenseitsemään (57) kertaan ovat yltäneet Alpo Nisula ja Seppo Kuusisto. Sakari Kekki on kerännyt 56 osallistumista ja kvartetti Pentti Niemi, Timo Peltola, Antti Huhtala ja Risto Sirola ovat juosseet 55 Jukolan viestiä. Kaikki heistä ovat siis osallistuneet ensi kerran Jukolaan jo 1960-luvulla, Seppo jo vuonna 1959. Uskomattoman kovia suorituksia! Yksittäisenkin viestiosuuden läpipääsy on jo kelpo suoritus, mutta nämäpä sankarit ovat tehneet sen jopa seitsemällä vuosikymmenellä. Ikä ei juuri näytä hidastavan näiden ikiliikkujien kulkua.

Nuorimmat viestiosallistujat ovat sääntöjen mukaisesti 15-vuotiaita. Yläikärajaa ei ole. Siispä sinullakin on mahdollista tavoitella näitä osallistumiskertojen ennätyksiä. Tai sitten voit vain tulla kokeilemaan ensi kertaa, millainen tapahtuma Jukolan viesti on.  Moni meistä lajitovereista on sen jälkeen huomannut, ettei sen jälkeen voi jättää yhtään Jukolan viestiä väliin.

Artikkelikuva: Antti Harkko (2019)