Häntin tytöt Venlojen viestiin

Kuva: Häntin sisarukset Julianna, Johanna, Susanna ja Sarianna karttojen kanssa maastossa.

 

Nuorempana aktiivisesti suunnistusta harrastanut sisarusnelikko teki vuoden vaihteessa päätöksen ja ilmoitti virallisesti Team Häntin tytöt mukaan Venlojen Viestiin. Idea oli alkujaan puolittainen vitsi, mutta kun Matti-isäkin kannusti osallistumaan, kvartetti päätti kaivaa kompassit ja suunnistustossut esiin komeroiden kätköistä ja asettua vuosien jälkeen lähtöviivalle.

Taustaa oli helppo löytää. – Onhan meitä neljä siskosta ja Venloissa on neljä juoksuosuutta. Jokaisella suunnistustaustaa ja lisäksi viesti tullaan juoksemaan kotimetsässä, jossa olemme koko lapsuutemme kirmanneet, joten emme voineet jättää näin hienoa tilaisuutta käyttämättä, nykyinen talonemäntä ja aikanaan MS-52:n suunnistuskoulun vetäjä Susanna perusteli.

Valmennus- ja huoltojoukot on valikoitu tarkoin kriteerein ja niihin nimetyt henkilöt kantavat samaa sukunimeä tai asustavat saman katon alla joukkueen jäsenien kanssa. Mutta fanijoukoissa on vielä tilaa.

Häntin -tyttöjen valmentaja-manageri on Tuomas Metsälä, Sariannan aviopuoliso, jolla suunnistusuraa on takana noin 25 vuotta. Venla-projektin päätehtävänä on tutustuttaa tytöt uudelleen suunnistuksen saloihin, valaa itseluottamusta ja ottaa vastaan haukut kartasta, radasta, maastosta, ynnä muusta, joissa vikaa mahdollisesti on. Kevään mittaan koutsin tuottama paine on kasvanut.

Kilpasuunnistusajoista on osalla aikaa jo parikymmentä vuotta, osalla vähemmän. Susanna ja Sarianna ovat juosseet kuitenkin useita kertoja Venloissa aikaisemminkin, mutta Johanna ja Julianna ovat ensikertalaisia. Viime syksynä oli harjoitussuunnitelmat ja into suurta. Muu elämä kuitenkin tuli tielle ja treenejä on tehty lasten, töiden ja opiskelujen sallimissa rajoissa.

Kaikilla on hieman erilaiset tilanteet lähteä lähtöviivalle. Osa on ehtinyt harjoitella enemmän, osa vähemmän. Jokaisella on kuitenkin tällä hetkellä fiilis, että mahtavaa olla mukana lähtöviivalla ja mennään eikä meinata!

– Lähdemme kisaan haastamaan jokainen itsemme ja pitämään hauskaa! Pyrimme saamaan suunnistuksellisesti mahdollisimman ehjän suorituksen ja välttää sillä pummien aiheuttamat lisäjuoksukilometrit, Häntin tytöt vakuuttaa.

– Suunnistuskausi avattiin Paraisten Saaristorasteilla. Metsä oli jo lähes kokonaan sula ja aurinko lämmitti koko matkan selkää. Oli mahtava fiilis kirmailla pitkästä aikaa kartta kädessä. Vauhti tosin oli hidasta, koska keskityttiin enemmän kartalla pysymiseen. Tavoite saavutettiin; ei pummin pummia.

Eka treeni Jukolan harjoitusmaastossa meni ensiksi aivan päin prinkkalaa, ei sujunut lainkaan. Kiemuroita tuli enemmän kuin tarpeeksi.

Spesiaali treeni tehtiin Jukolan harjoituskartalla Paijulan avokallioilla ja samalla testattiin uusia suunnistuskenkiä. Pientä pummia ekalle rastille tultaessa, mutta loppureitti kulki oikein mukavasti.

Toisella kerralla  valmennus oli kehittelyt treenin, jossa vedettiin rastivälejä vuorovedoin. Haastava ja monipuolinen harjoitus.Osalla porukasta sujui paremmin, toisilla vauhdin lisääminen aiheutti heti hankaluuksia pitää pääkoppa hommassa mukana.

Teksti ja kuva: Jarmo Jokila