”Jukolan kylässä” tunnelma tiivistyy

Lauantaiaamun valjetessa kisakylässä on vielä hiljaista. Mynämäkeläisiä on noin 8000, mutta Jukola-viikonlopun ajaksi asukasluku vähintään nelinkertaistuu, kun jopa 30 000 suunnistuksen ystävää kokoontuu vuoden huipputapahtumaan.

Sade vihmoo urheilukeskusta, mutta suunnistusväkeä se ei tunnu haittaavan. Aamupäivän edetessä Jukolakylässä alkaa olla vilskettä, kun suurin osa joukkueista ja katsojista saapuu paikalle. Joukkueet noutavat numerolappunsa ja kokoontuvat sateenvarjojen alla sopimaan viimeisistä vinkeistä. Otetaanko sadetakki vielä lämmittelyalueelle ja kuka tuo saunatarvikkeet maastosta tulijalle.

Osa lähtee suoraan autoilta tavarakuormien kanssa kohti majoitusalueita, jotka hahmottuvat vähitellen telttojen noustessa kilpailukeskuksen ympärille. Värikkäissä telttakylissä liehuvat seurojen viirit ja muut maamerkit opastavat joukkueiden jäsenet perille. Vain valmiiksi pystytettyjen puolijoukkuetelttojen rivistöt ovat säntillisen suoria.

Ensikertalaiset mukaan Jukolan tunnelmaan

Ensikertalaisia Jukolan ja Venlojen viesteissä on joka vuosi paljon, sillä erityisesti kaveriporukoiden osuus joukkueista on lisääntynyt. Juuri kuntosuunnistajien suuren määrän ansiosta Jukolan viesti onkin maailman suurin suunnistustapahtuma.

Kaveriporukasta koottu Venla-joukkue Laajat kurvit valmistelee avausosuudelle lähtevää Anne Kantolaa matkaan. Jätesäkkiin tehdään pikaisesti reiät päälle ja käsille ja niin on sateelta suojaava asu valmis.

Laajoilla kurveilla on tänä vuonna yksi ensikertalainen mukana, kun Satu Lakio juoksee kakkososuuden. Joukkueen muut jäsenet ovat evästäneet ensimmäistä kertaa paikalle tulijaa.

– Pää kylmänä vain kohti ensimmäistä rastia. Rauhassa etsii sen oman koodin rastin eikä välitä liikaa muista, joukkueen ankkuri Päivi Anttonen sanoo.
– Letkoista voi olla hyötyä, mutta mihin tahansa poikittaiseen possujunaan ei pidä lähteä mukaan.

– Väärät rastileimaukset eivät haittaa, kunhan joukossa ovat myös ne oikeat rastit oikeassa järjestyksessä, Laajojen kurvien kolmososuuden varma etenijä Elli Jokinen muistuttaa. Jukola on niin hyvin järjestetty ja opastusta on paljon, ettei lähdössä ja vaihdoissa ole juuri edes mahdollisuuksia virheisiin, Jokinen kiittelee.

Kisakeskuksessa katoksen reunan alla numerolappujaan kiinnittelevät Outdoor Siskojen joukkueet. Facebook-ryhmän yhdistämät naiset ovat tavanneet toisensa vasta kymmenen minuuttia sitten kisakeskukseen saavuttuaan. Kakkosjoukkueen avaaja Elina Huuskonen on Jukolassa ensimmäistä kertaa.

– Pakko myöntää, että jännittää. Tunnelma on kuitenkin korkealla ja luottavaisin mielin voi kisaan lähteä, Huuskonen kertoo.
– Tänä vuonna kilpailu käydään niin lähellä, että päätin itsekin lähteä mukaan, turkulainen Huuskonen lisää.

Eri puolilta Suomea tulevat joukkueen jäsenet ovat valmistautuneet Venlojen viestiin kukin tahollaan. Kuntosuunnistustapahtumista on haettu rutiinia ja vanhoja karttojakin on ehkä vilkaistu. Tänään tavoitteena on kuitenkin ilon pito ja maaliin pääsy.

Hauskanpito ja tapahtumasta nauttiminen näkyykin monen ohikulkijan kasvoilla.

Keskikokoisen kaupungin ravintolatarjonta

Jukolan ravintolat on koottu aukealle aivan lähtö- ja vaihtoalueen tuntumaan. Keskuskeittiön valmistaman herkullisen kotiruuan lisäksi tarjolla on paljon muutakin. Erilaisten ruokakärryjen rivistö tuntuu kasvavan vuosi vuodelta.

Hampurilaisista ja burritoista ovat nauttimassa Jukolan lyömättömien joukkueen Aki, Kimmo ja Petteri. He arvostavat monipuolista ruokavalikoimaa, josta saa nopeasti suuhunpantavaa. Illalla ja yöllä ennen omaa suoritusta on tarkoitus valita hieman terveellisempää ruokaa linjastolta.

Miehet saapuivat kisakeskukseen jo perjantaina, jotta pääsivät pystyttämään teltan kuivassa säässä. Itse kilpailuun lähdetään hakemaan tulosta ja parantamaan edellisen vuoden sijoitusta. Tunnelma on jo nyt korkealla, eikä tihkusade menoa haittaa. Ainoastaan harjoitusmaastoon tutustuminen saattaa jäädä väliin.

Venlojen lähtöajan lähestyessä kisakeskuksessa alkavat kaikua myös kuulutukset. Avausosuuden kilpailijoita kehotetaan siirtymään lämmittelyalueelle, ja yleisön joukossa puikkelehtiikin naisia nastarit jalassa ja numerolappu rinnassa kohti sisäänkirjautumista.

Hyvää suunnistajien joulua! Nauttikaa! kenttäkuuluttaja toivottaa.