Jukolan tunnelma on käsinkosketeltava

Venlojen lähtö, kuva: Juha Jokila

Avausosuuden kilpailijat virtaavat vähitellen lämmittelyalueelle. Monet ottavat ennakkotuntumaa lähtösuoran päättävään napakkaan nousuun kohti vesitornia, jonka kupeella sijaitsee myös kilpailun lähtöpaikka eli K-piste.

Rastivarsojen 4. joukkueen avaajalle Markku Matikaiselle Lukkari-Jukola on kahdeksas. Muutkin joukkueen jäsenet ovat jo kokeneita Jukolan-kävijöitä. Ankkurilla on takanaan jo 29 Jukolan viestiä. Avausosuus on Matikaisen mieleen – eipä ainakaan tarvitse suunnistaa yksin, hän toteaa. Joukkueella on tavoitteena hyväksytty suoritus.

Portilla sisäänpääsyä odottelee myös joukkueen 468 Sakari Herrala. KIP Sportin kokenutta avaajaa vähän arveluttaa vesitorninmäen nousu heti alkuun. Herrala ei kuitenkaan ole sen tarkemmin tutustunut maastoon tai vanhoihin karttoihin etukäteen.
– Rupeaa vain turhaan jännittämään, hän toteaa.

Ainakin kuntosuunnistajat osaavat ottaa lähdön odottelun rennosti. Viime hetkellä ennen lämmittelyalueelle menoa jäätelöään lopettelee Ilkka Kudjoi, joka aloittaa VR Suunnistajien Jukolan. Tänä keväänä mies ei ole ehtinyt rasteille kuin kerran, mutta odottaa hyvin ja luottavaisin mielin osuuttaan.
– Odotan, että maasto on nopeakulkuista. Tykkään avausosuudesta, koska siinä ei tarvitse yrittää nukkua ennen omaa osuutta.

Aurinko laskee 23.07 ja nousee jälleen 03.59, ja tämän vuoden pilvisessä säässä saadaan kokea myös todellista pimeän yön tunnelmaa. Otsalamppujen valot välkkyvät lähtöä odottavien juoksijoiden pakkautuessa lähtöalueelle. Osa valoista tuikkii vain pieninä lyhtyinä, mutta tehokkaimmat lamput loistavat kuin auton kaukovalot kauas metsän puolelle.

Puolustusvoimien ampuma lähtölaukaus pamauttaa jussit 14 kilometrin avaustaipaleelle. Jukolan viestin vaikuttavin hetki on juuri tämä: tanner tömisten loppumattomalta tuntuva juoksijamassa ja valomeri säntää matkaan. Mäen päällä ruuhka purkautuu, ja joukko jakaantuu moneksi pienemmäksi valomadoksi kohti ensimmäisiä rasteja. Kärkeä odotetaan vaihtoon noin klo 00.13.