Lukkari-Jukola alkaa tänään Mynämäessä

Tänään ja huomenna juostaan Mynämäen ja Nousiaisten kuntien alueella maailman suurin suunnistusviesti. Viesti juostaan Mynämäen ja Nousiaisten maastoissa, kasitien länsipuolella. Neliosuuksinen Venlojen viesti starttaa klo 14 ja seitsemän osuuden Jukolan viesti klo 23.

Viesti järjestetään Mynämäessä. Hetkinen, pitääkö sanoa Mynämäessä vai Mynämäellä? Tähän oikea vastaus löytyy Kielikellosta. Paikannimistä mäki-loppuisia kunnannimiä taivutetaan miltei yksinomaan ulkopaikallissijoissa: Kerimäellä, Kokemäellä, Lehtimäellä. Ainoastaan Mynämäen nimestä suositetaan käytettäväksi ensisijaisesti sisäpaikallissijoja Mynämäessä, Mynämäkeen, koska mynämäkeläiset itse nimeä siten taivuttavat.

Lukkari-Jukolan nimi valittiin ideakilpailun ehdotuksien perusteella. Alunperin Mynämäen Jukola piti järjestää 2021. Viime vuonna tuli 100 vuotta oppivelvollisuuslain hyväksymisestä. Jukolan veljeksillekin yritettiin – vaihtelevalla menestyksellä – saada oppia perille. Opettajana toimi lukkari; sitä kautta siis linkki myös lukkariin.

Toinen peruste Lukkari-Jukolan nimelle löytyy kansallispeli pesäpallosta. Mynämäki on tunnettu pesäpallopitäjä ja Mynämäen Vesa aktiivinen pesäpalloseura. Viestin maali on kotipesässä melkein syöttölautasen kohdalla. Kotipesästä kajahtaa myös Jukolan sanoma, kun voittajajoukkue sen sieltä kajauttaa.

Kilpailunjohtaja Petri Paukkunen on todennut: ”Vaatii aikamoista intohimoa, että valtava suunnistustapahtuma saadaan aikaan. Nimi voidaan nähdä myös viittauksena lukkarinrakkauteen.”

Tässäpä siis selitystä kerrakseen, miksi olemme kokoontuneet Lukkari-Jukolaan Mynämäkeen!