Venlat metsään – Lukkari-Jukolan viesti pääsi vauhtiin

Venlat pääsivät vauhtiin Mynämäessä. Kuva: Marjo Lalli

Vuodella siirtynyt Lukkari-Jukola on pitkän odotuksen jälkeen avattu ja jälleen Jukola on palannut oikealle paikalleen alkukesään. Samaan aikaan, kun Venlojen viestin suunnistajat jo verryttelivät lähtöalueella, Jukolan juhlalavalla vietettiin tapahtuman avajaisia perinteisin menoin. Jukolan lippu nostettiin salkoon ja kenties se oli merkkinä, että aamun kilpailu aluetta piiskannut sade alkoi hellittää. Kilpailunjohtaja Petri Paukkuselle Lukkari-Jukolan järjestäminen on ollut kestävyyslaji siinä missä suunnistus yleensäkin. Mutta nyt vihdoin on on käsillä se vuoden tärkein yö, Jukolan yö. “Nyt nautitaan!”, totesi Paukkunen.

Monipuolinen joukko venloja

Piispa Mari Leppänen totesi avajaissa, että Venlojen ja Jukolan viestissä aina joku joukkue kiertää radan nopeimmin, mutta jokainen on kuitenkin voittaja. Jukolassa kaikki suunnistajat niin huiput kuin harrastajat kiertävät samat radat. Voittoa tavoittelee vain pieni osa kisaan startanneesta noin 1400 Venla-joukkueesta. Tärkeä osa viestin osallistujia ovatkin kaveriporukat, työpaikkajoukkueet, partiolaiset ja muut kuntosuunnistajat. He tekevät Jukolasta maailman suurimman suunnistustapahtuman.

Kaveriporukasta koostuvan Rauman Flikat 2 -joukkueen Tuula Viheroja on löytänyt suunnistuksen aikuisiällä. Hänen joukkueensa tavoitteena on päästä ehjänä maaliin. Vaikka vielä hetken ennen lähtöä ei jännittänyt, niin Tuula tietää kuitenkin useamman Venlojen viestin kokemuksella, että lähdön hetkellä jännittää.
– Hyvä mieli tulee sitten metsässä, kun sinne pääsee, Tuula toteaa.

Samalla tavalla sanoi myös Tampereen Pyrinnön ykkösjoukkueen avaaja Anni Haanpää kenttähaastattelussa ennen lähtöä.

Jännitys tiivistyy ennen lähtöä

Espoon Suunta on saanut koottua huimat 20 Venla-joukkuetta. Viime hetkellä avausosuudelle siirtynyt Heidi Hellstén espoolaisten joukkueesta 20 totesi, että vaihto avausosuudelle ei haitannut, koska siinä ei tarvitse jännittää niin pitkään kuin muilla osuuksilla. Mikä siinä Venlojen viestissä sitten jännittää? Pauliina Manninen Tä(h)tisuunnistajat 1-joukkueesta jännitti erityisesti lähtökiihdytystä ylämäkeen. Enon Kisa-Tyttöjen Reetta Kyläkoskea jännittää, koska haluaisi tehdä parhaansa. Tärkeintä kuitenkin kaikille tuntuu olevan hauskanpito ja iloinen mieli. Vaikuttaa siltä, että ainakin nämä naiset toteuttavat kilpailunjohtajan kehotusta ja lähtevät nauttimaan suunnistuksesta!