Lukkari-Jukolassa talkootyön voimaa

Toimitsijat

Kuvateksti: Talkoolaiset tekevät Jukolan. Kuvassa iloiset talkoolaiset lähdön tehtävissä. (Kuva: Ilkka Metsälä)

Lukkari-Jukolan sujumisen varmisti 1500 talkoolaista. Kilpailukeskuksessa vieraillut presidenttipari Sauli Niinistö ja Jenni Haukio halusi osaltaan tervehtiä ja kiittää tapahtuman talkoolaisia ja kävi nauttimassa kahvit talkooravintolassa. Talkootyön merkitystä tapahtumalle ei voikaan liikaa korostaa. Talkoita on tehty jo vuosia ja tahti on vain kiihtynyt kisaviikonlopun lähestyessä.

Ankelot talkoilivat koko perheen voimin

Jyrki Ankelo käveli perjantaina kilpailukeskuksessa moottorisaha kädessään, terän päällä kyllä oli turvallisesti suoja. Emit-nollauksen varapäällikkönä hän oli viimeistelemässä lähtösuoraa, mikä selitti moottorisahan mukana olon.

Viestien aikana Ankelo seisoi vuorollaan tiiviisti nollaleimasinten lähellä valvomassa, että kaikki sujuu ongelmitta.
– Erityisiä vaaratekijöitä kilpailukorttien nollauksessa ei luultavasti ole, mutta ongelmia voi tulla, jos joku yrittää jostain syystä poistua lähtöalueelta. Sitä varten on oma protokollansa. Jos kyse on huippujoukkueen suunnistajasta, meidän pitää lähettää toimitsija hänen mukaansa.

Jukola-talkoissa on mukana koko Ankelon perhe: Jyrki, Katariina sekä lapset Elsa, Jussi ja Tuomas.

Liikenteenohjaus työllisti 200 henkilöä

Jukolan liikennepäällikkö Kari Lehto sanoi, että suurin työ oli suunnittelu. Perjantaista sunnuntaihin suunnitelmaa sitten toteutettiin.
– Suunnitelmia on tehty jo monta vuotta, mutta minä tulin tähän tehtävään viime elokuussa.

Karin alaisuudessa toimi vajaat 200 liikenteen ja pysäköinnin ohjaajaa.
– Viikonlopun aikana tänne tuli noin 8000 henkilöautoa ja vajaat sata bussia. Junalla matkusti alle tuhat suunnistajaa. Junayhteys tuli aivan viime hetkillä.

Liikennepäällikön työ ei lopu sunnuntai-iltana. Kun kilpailijat poistuvat, edessä ovat purkaminen, raportin kirjoittaminen ja tiedonsiirto seuraaville järjestäjille.

Myös sauna on talkootyön tulos

Varhain sunnuntaiaamusta saunan lämmityshommissa olivat Markku Vahtera ja Pekka Suuronen. Miehet ovat olleet jo noin kuukausi sitten toukokuussa mukana rakentamassa saunoja. Vahtera ja Suuronen ovat kokeneita talkoolaisia. Pyynnöstä he lähtivät mukaan Jukola-talkoisiin, vaikka eivät olekaan järjestävien seurojen jäseniä.
– Paljon on ollut puuhaa kahden päivän suunnistuksen vuoksi, miehet pohtivat.

Saunan lämmitys on iso urakka, joka aloitettiin lauantaina puolen päivän aikaan. Yhtäjaksoisesti tulet pidetään kiukaissa sunnuntaina noin klo 16 asti. Saunan lämmittäjät ovat saaneet ainakin Venlojen viestin suunnistajilta hyvää palautetta saunojen lämpimyydestä. Jukolan viestin aikaan saunoissa on enemmän ruuhkaa, jolloin lämpötilaa on vaikeampi ylläpitää. Parhaansa Suuronen ja Vahtera kuitenkin tekivät, jotta kaikki kilpailijat voivat nauttia löylyistä.