Avslappnat Søllerødslag inför kvällens Jukolakavle. Från vänster Sebastian Røysland Maltby, Aske Jepsen, Cameron de Lile, Jacob Seerup Kirkeby, bröderna Vincent och Lukas Becker samt brödernas far Peter Becker
Ambitionen för danska Søllerød OK inför Jukolakavlen?
– Det är att slå klubbrekord, säger Aske Jepsen som ingår i laget tillsammans med Sebastian Røysland Maltby, Jacob Seerup Kirkeby, Cameron de Lile, Vincent Becker och Lukas Becker. Magnus Maag är också med i laget, men har ännu inte hunnit fram lördag eftermiddag. Laget tar det lugnt, Venlastarten har gått för en dryg timme sedan och det är ännu sju timmar kvar till Jukolakavlens start. Søllerød OK är ett av fyra danska lag som ställer upp i Jukolakavlen i år. I Venlakavlen deltar tre danska lag.
Aske Jepsen har varit med tidigare, 2015 i Pemar och 2017 i Joensuu.
De är alla mer eller mindre garvade orienterare.
– Jag började när jag var tolv år gammal, säger Lukas.
– Jag var sex år, när jag började, säger Sebastian.
Annorlunda terräng
Terrängen i skogarna norr om Köpenhamn är något annorlunda än Ebboskogarna. Det är ganska mycket lövskog och där finns till exempel inte klippor med branta sluttningar på samma sätt som här.
– Det är mera parkliknande hemma, men vi har rest ganska mycket omkring på tävlingar i andra länder, så terrängen i Norge, Sverige och Finland är inte okänd, säger Aske.
– Vi brukar till exempel delta i Tiomilakavlen varje år, skarvar Sebastian i.
Han tycker om vad han sett runt Ebbo fram till lördagen.
– Man blir nästan lite avundsjuk, säger Sebastian med glimten i ögat.
Det är utmaningarna i terrängen han avser men också mångsidigheten och prägeln av vildmark i de finska skogarna.
Fastän det finns ambitioner är det ändå ganska långt för nöjets skull som laget ställer upp.
– Det har blivit lite skador genom åren och då börjar man onekligen ta det litet mer avslappnat, säger Aske.
Cameron de Lile flyttade till Danmark från Nya Zeeland i november i fjol och började genast träna i Søllerød OK.
– Jag har bland annat deltagit i världsmästerskapen i Norge 2019.
Søllerød Orienteringsklub har existerat sedan 1990, då tre äldre klubbar eller klubbavdelningar i området med anor från fyrtio- och femtiotalet slogs ihop.
Klubben hör hemma i Rudersdal kommun norr om Köpenhamn med egna klubblokaler på Rudegaard stadion.
Åtminstone för ett antal år sedan var Rudegaard ett känt ställe för traktens skolor som ofta höll frilufts- och idrottsdagar där.
Klubben ordnar själv kring två-tre orienteringslopp per år, ibland nattlopp liksom Jukola.
Ungefär vart tredje eller vart fjärde år står klubben i tur att ordna Danmarksmästerskap.
Under årets första månader ordnar klubben också ett så kallat ”Molbolopp” – översatt till finlandssvenska skulle det bli något i riktning av Bemböleloppet – där man tävlar om reaktion och beredskap. Rutterna i terrängen är planerade med tanke på att så många som möjligt, både tränade och otränade, kan delta.
Hoppbacken Holtekollen
Det är i övrigt lite intressant att det tycks finnas en sorts tradition för typiskt nordiska friluftsidrottsgrenar i samhällena norr om Köpenhamn – danskarna talar om Nordsjælland.
I Geelskov nära tätorten Holte fanns bland annat en hoppbacke under åren 1942–2006, Holtekollen, kallades den – troligtvis den enda i Danmark i nyare tid.
Här avhölls flera betydande tävlingar, också med internationella deltagare. De närmaste åren efter andra världskriget fraktade man snö från Norge per järnväg inför tävlingarna. Man använde tågvagnar som fraktade livsmedel till Norge ännu ett antal år efter kriget.
Tyvärr minskade intresset för att upprätthålla backen, när det fanns så gott som kronisk brist på lokal snö. Snötransporterna från Norge blev så småningom också för dyra.
Hoppbacken har monterats ned och Holtekollen är närmast utsiktspunkt och pulkbacke när det råkar finnas ett snötäcke.
– Numera är det ungefär var tredje vinter, vi har snö hemma, och då är det kanske en dag som det är skidföre.
Skidklubben Holte Ski finns dock kvar och är något av en vänskapsklubb med Søllerød OK, Danmarks tredje största orienteringsklubb.
Teksti ja kuvat: Michael ’Micke’ Godtfredsen.