Kvartetten blev ett Venlalag

Det är helt super! Jag ser inte någonting negativt alls i det, nog vill man ju se det. Jag tror inte att jag skulle ha velat åka bort över veckoslutet, säger Petra Bärlund-Hämäläinen, en av Ebboborna som var med när Jukolaarrangörerna informerade invånarna om det kommande evenemanget.

Nu blir det inte någon flykt från byn, varken för Bärlund-Hämäläinen eller för Johanna Koskivaara, Miranda Hanska eller Marianne Nordström. De blev nämligen alla engagerade att bilda ett lag till Venlakavlen som avgörs på eftermiddagen före själva Jukolakavlen.

Det var med skräckblandad förtjusning det gick upp för laget vad det innebär att de lovat ställa upp. Ingen av dem har någon nämnvärd erfarenhet av orientering och ingen har besökt Jukolakavlen. Bara en blick på statistiken visar att evenemanget är enormt.

Hur det ser ut i verkligheten, det kan man inte ens gestalta sig, säger Nordström.

Trians Jari Johansson, marknadsföringsansvarig för Jukolakavlen i Borgå, lovade ställa upp med stöd, råd och hjälp när träningen inför stafetten nu, eventuellt, inleds.

Terrängen är bekant för kvartetten men Johansson påpekade att det från och med den stund de anmält sitt intresse är förbjudet att röra sig i tävlingsområdet. Svamp-och bärutfärderna lär i höst gå mot Humlahållet.