Text och bild: Markku Pulkkinen
Mika Anttonen, beskyddare för Borgå Jukola- och Venlastafetterna och huvudägare i energibolaget St1, vill styra mot ett koldioxidfritt samhälle och främja motion för barn och unga.
Mika Anttonen, som gick i skolan i Borgå, blev tagen och förvånad när han blev tillfrågad att vara beskyddare för Jukolastafetten.
– Först frågade jag om de kontaktade fel personen, skrattar den blygsamma Anttonen.
– När jag lärde mig mer om evenemanget och märkte att arrangörerna har samma idéer om kolsmarthet som jag, tackade jag gärna ja. Jag har fått grunden till mina livs-färdigheter i Borgå genom både skolan och idrottsaktiviteterna.
Jukolastafettens tema kolsmarthet får beskyddaren att ivrigt prata om klimatet.
– Vi är en utbildad nation och därför måste vi främja ett fossilfritt samhälle. Det är viktigt att var och en av oss tar hänsyn till klimatet i våra handlingar. Det är lika viktigt att utveckla ny, klimatvänlig teknik för hela världen att använda,
– Planeten behöver också mer skog. Och i skogsklädda länder, som Finland, måste trädens tillväxt öka.
Anttonen finansierar många projekt som syftar till koldioxidneutralitet, bland annat ett projekt som främjar blandodling av träd och ätbara växter samt tillgången på rent bevattnings- och dricksvatten i Marocko.
Mika Anttonens gnista för träning tändes i Borgåföreningen Hamarin Elo. Han utövade olika sporter i klubben. Han var mest aktiv inom ishockey.
– Den lilla klubbens människonära aktiviteter skapade en viktig värdebas för mitt liv. Entusiasmen hos klubbmedlemmarna och mängden hårt arbete var otrolig, berömmer Anttonen.
Han ser en liknande entusiasm för talkoarbete i Jukolastafetten och bredare även inom orienteringen.
– Orientering passar samhällets nuvarande värderingar extremt väl. En skog som är viktig för klimatet fungerar som en hobbyplats och dessutom kan orientering inledas utan någon ekonomisk tröskel.
Anttonen har varit orolig för att inte alla familjer har råd att erbjuda sina barn fysisk aktivitet. Han stöder ekonomiskt många projekt som främjar jämställdhet i träning. Till exempel stödjer Anttonen ishockey för barn från låginkomstfamiljer genom Ishockeyförbundet.
– Ett känsligt ögonblick var när jag besökte Linnankosken lukio. Efter min presentation kom en gymnasiepojke för att tacka mig för att utan mitt stöd hade han och hans bror aldrig kunnat spela ishockey, säger Anttonen.
– Alla människor, såväl unga som gamla, behöver vara mer fysiskt aktiva jämfört med vad de är idag. Det här är en stor samhällsfråga för landets hälsa och välmående”, betonar Anttonen som utövar ishockey, tennis och skidåkning.