Sohvaperunoiden Jukola

Suunnistajat ja talkoolaiset ovat vahvasti esillä Jukola-viestinnässä. Aivan liian vähälle huomiolle ovat sen sijaan jääneet Jukola-sohvaperunat. Mitä olisikaan Jukolan yö ilman tapahtumia herkeämättä seuraavaa sohvaperuna-armeijaa – kuin hienon harrastusmuotomme, suunnistuksen, hallinnollinen rakenne ilman suunnistusalueita!

Nyt teemme kurkistuksen tuon niin tärkeän ryhmän toimintaan Jukolan yössä. Saimme yhteyden sohvaperunasuunnistuksen kärkitiimiin, joka on muodostunut eri maiden huippupotaateista. SofaPotatoes, vassokuu:

1. osuus

Ensimmäisen osuuden tarkkailijana ranskalainen French Fries-Chips. Reservin ev. luutnantti ei hätkähdä ampuja, pölyä tai suolenpätkiä. Rankka eka osuus vaatii rankkaa suorittamista ja sen F. Fries-Chips tekee vakuuttavasti. Herkeämätöntä tekemistä, joka takaa hyvät lähtökohdat seuraaville aitotumaisille.

2. osuus

Kreikasta joukkuetta edustaa oliivilehtosuunnistuksien erikoismies. Solanum Tuberosum ei kuitenkaan jaksanut keskittyä kakkososuuteensa toivotulla tavalla. Kenties vilpoinen keli ja auringon vähäisyys herpaannuttivat. Solanum nähtiin hyppimässä kanavalta toiselle, jopa maahockey- ja bridgeohjelmien puolelle. Homma meni ns. ihan muusiksi. Seuraavaa Jukolaa silmälläpitäen voi uhata tipahtaminen SofaPotatoes:in kakkosjoukkueeseen.

3. osuus

Espanjan lahjana saatu Bravas Patatas oli varautunut pitkään yöhön hyvin, sillä tapaksia löytyi niin sohvapöydältä kuin jääkaapistakin. Bravas myös piti jatkuvasti yhteyksiä ystäviinsä niin puhelimitse kuin somessa. Spekulaatiota spekulaation perään. Rento ote tarkoitti sitä, että kaikki vaiheet eivät kuitenkaan piirtyneet verkkokalvolle eikä lähimuistiin. Bravas repsahti nauttimaan perunatisleitä siinä määrin, että jopa sohvaperunatehtävän siirto seuraavalle viestinviejälle oli unohtua. Ei näin, Bravas! Muista Jukolan viestin sanoma!

4. osuus

Neljäs osuus. Ranskan tehopakkaus Ipomoea Batatas on huima tekniikkaspesialisti. GPS, väliaika-analyysit, ilmakuvat ja sääennusteet ovat vain osa Ipomoean repertuaaria. Android-telkkarin virittely lisäsovelluksilla ja tekoälyyn pohjautuvat analyysiohjelmat alkavat kuitenkin jo olla yliampuvaa sohvaperunointia. Datapiuhat ovat pullollaan Batatasin imuroimaa dataa, jota hän tuskin ehtii käsitellä ja tutkia, kun suuri osa ajasta menee kaatumistapausten, virheilmoitusten ja datavirheiden säätämiseen. Jos Huxleyn Vuonna 1984 olisi ottanut esille suunnistuksen teknistymistä ja isonveljen valvontaa, olisi kuvaus voinut muistuttaa Ipomoean toimia.

5. osuus

Vitosella Saksan Helmut Fernsehen oli toista maata. Hänelläkin tietysti analyysit olivat tarkkoja, mutta tyystin erilaisia. Herkeämätön seuranta, hidastuksien ja uusintatoistojen näyttäminen ja kaikkien osuustapahtumien kirjaaminen SAP-järjestelmään oli Helmutin vahvaa esitystä. Kaikki osuuden vaiheet tuli kirjattua sekunnin osien tarkkuudella, mutta tällä oli myös varjopuolensa. Fernsehenin tyyli vei lähes kolminkertaisen ajan seurantaan, kun hän teki hidastuksia hidastuksien perään. Kuudes osuus pääsi jännittämään viestiä pahasti myöhässä.

6. osuus

Kuutosella Kelpo ”Puikula” Koisonen, tietysti Suomesta. Hän teki omaa työtä, eikä ollut lainkaan kiinnostunut muista sohvaperunoista. Perustyötä, jossa näkyi neljänkymmenen Jukolan kokemus. Lyhyt pistäytyminen jääkaapilla jäi ainoaksi asiaksi, jota hän jäi jälkikäteen vähän harmittelemaan. ”En vain voinut vastustaa tuoreen perunapiirakan kiusausta”, Kelpo kommentoi osuuttaan.

7. osuus

Ankkuriosuudella Suomen ja Tyrnävän Aimo Mukula esitteli suorituksen hallinnan mallisuoritusta. Etenkin pitkien välien tiukka analysointi ja asiantunteva spekulointi nopeimmista vaihtoehdoista nosti karvat pystyyn paatuneimmiltakin potaateilta. Kolmatta kertaa Aimo on seitsemännellä osuudella ja näyttää siltä, että hän on itseoikeutettu ankkuri pitkään. On hienoa katsoa, kun sohvaperuna keskittyy oikeisiin asioihin, osaa ottaa myös tunteet mukaan mutta todellakin hallitsee välineensä, näköradion ja sieltä tulevan mediapurskeen. ”Oikeankokoiset lohkot-siinä se salaisuus”, hän avaa omaa Jukolan seuraamisfilosofiaansa.

Lopputulema

Kuten huomaamme, myös sohvaperunana pystyy kokemaan Jukolan hyvin monella tavoin. Kuinka hienoa onkaan, että Jukola-sohvaperunoita on jopa enemmän kuin Jukolassa juoksevia veljiä. Tunnelma säilyy koko yön kiinteänä, ei suinkaan jauhoisena. Kauan eläköön Ylen Jukola-lähetys, puskakuiskaajat, asiantuntijakommentaattorit ja Jukolan Viestin sohvaperunat!

Immu Pummi

VASTUUVAPAUSLAUSEKE
Immu Pummi-nimimerkin alla julkaistut sisällöt ovat täysin fiktiivisiä. Nimimerkki Immu Pummi tai tällä nimellä kirjoittava(t) henkilö(t) ei ole vastuussa sisällön perustella aiheutuvasta vahingosta tai väärinkäytöksistä. Lukijan omalla vastuulla on arvioida sisällön mielekkyys ja todenperäisyys. Myöskään Lukkari-Jukola, Jukolan viesti ja Kaukametsäläiset ry eivät ole vastuussa tämän nimimerkin alla tehtyjen sisältöjen käytöstä.