Text: Mikael Grönroos, bilder: Riitta Ketola
Årets Jukolakavle utkämpas under devisen ”Med Borgåmått”. Men varifrån kommer egentligen talesättet? Vad är ett Borgåmått egentligen?
Ser man bakåt i tiden är det möjligt att uttrycket har sitt ursprung på 1500-talet när fogdarna som hade ansvar för skatteuppbäringen till kronan i Stockholm såg en möjlighet att sko sig på den förvirring som rådde kring vikter och volymer.
På den tiden var måttenheterna inte lika standardiserade som de är idag och när man vid skatteuppbäringen skulle mäta upp säd eller andra produkter var variationerna stora. Åren 1555–1556 uppbars skatterna i Borgå socken av fogden Nils Petersson på Pepot i mått och vikter som var hälften större än motsvarande mått i Stockholm. Det innebar att Petersson och hans skrivare Mats Siprinsson kunde lägga en tredjedel av skatten i sina egna lador och förråd.
Trots att något specifikt Borgåmått inte nämns i de historiska källorna omnämns de större måtten som Borgå wikt och Borgå spannen. Ursprunget till uttrycket Borgå mått kan trots det troligen härledas från just den tiden och fogdens oärlighet.
Trots att det är fusk som gett upphov till uttrycket uppfattas ”med Borgåmått” i dag som odelat positivt, säger museilektor Margaretha Jämbäck vid Borgå museum.
– Det är rejält. Som när man handlar på Borgå torg, det sätts alltid litet extra när man ska ha potatis.
Som gammal Borgåbo har hon alltid uppfattat uttrycket som någonting bra. Att ursprunget har med fusk och snikenhet att göra hör till historien.
– Det är redan så länge sedan, säger Jämbäck.
När etnologen och historikern Kustaa Vilkuna på 1930-talet skrev en översikt över finska talesätt och ordlekar menade han att Borgåmått betyder att man ger någonting med råge på, överflödigt eller frikostigt.
I Borgå blev detta synligt till exempel under Leo Vuoristos tid som ägare av Societetshuset vid Borgå torg. Bredvid huvuddörren satt nämligen ett anslag som utlovade smörgåsbord med Borgå mått varje söndag. Vuoristo hade stora planer för Borgå och började visionera om att låta bygga ett tolvvåningshus. Vilket tidningen Ilta-Sanomat ironiskt rapporterade om som ”hotellmagnatens dröm med Borgåmått”.
Borgå-Jukola med Borgåmått handlar däremot varken om att luras eller om ironi. Ambitionen är att bjuda både åskådarna samt tusentals och åter tusentals skärmletare på någonting alldeles extra. Med Borgåmått!
Källa: Borgå stads historia 1917-1996.