Det är resultaten som gör tävlingen!

– En tävling utan resultat är ingen tävling. Det är resultaten som gör tävlingen, konstaterar ICT-utskottets ledare Mauri Karlin.

Jukola-stafettens resultat kan både åskådare och tävlande följa med i realtid.

– Bommarna har bomskärmar, från vilka nästa sträckas löpare kan kontrollera vilken mellantidskontroll den tidigare orienteraren var på.

– Även TV erbjuder vår resultattjänst. 

Mauri Karlin önskar att de tävlande inte deltar med över fem år gamla emit-brickor. 

– Det här är en rekommendation, eftersom det från gamla emit-brickor utan batteri inte går att avläsa några resultat.

Om emit-brickan har blivit mörk, är det möjligt att få ett godkänt resultat utifrån backuplappen som tejpas fast på emitbrickan. 

– Det är den enda räddningen i det fall att kortet hålls torrt och lappen har tejpats fast ordentligt i emitbrickan. 

För att få en fungerande resultattjänst krävs tusentals talkotimmar och mängder av hårdvara. Resultattjänsten använder ett 70-tal datorer. Utöver dem är många andra enheter anslutna till nätverket. ICT-utskottet bygger också upp nätverket i hela tävlingscentret.

– Det är många som drar nytta av nätverket. Enbart på tävlingscentret finns det tre kilometer med kabeldragningar. 

Försvarsmakten sköter de flera kilometer långa kabeldragningarna i skogen. 

Mauri Karlin har lett ICT-utskottet under ett års tid, eftersom arrangemangen flyttades ett år fram på grund av corona-pandemin och den föregående ledaren inte hade möjlighet att längre ta emot uppgiften. 

– Förra året deltog 10-15 personer från utskottet i Lukkari Jukola för att bekanta sig med resultattjänsten. Efter det började vi hålla månadsmöten och fundera på hur vi skulle förverkliga allt det vi såg i Lukkari Jukola här i vårt eget tävlingscenter.

– Många saker är exakt samma, men evenemangsområdet för alltid med sig vissa förändringar och även utrustningen byts delvis ut. 

I och med förra höstens För-Jukola kunde vi forma den slutliga organisationen. Efter det har takten ökat. 

IT medför alltid egna risker. 

– Vi har försökt säkra den egna verksamheten. En kollaps av elnätet är en stor riskfaktor, men alla kritiska funktioner har lagts bakom reservkraft.

När det gäller systemens funktionalitet litar Mauri Karlin på sina anställda, av vilka många har utfört liknande jobb i 10-tals år. Nu ligger tusentals talkotimmar bakom dem.

– Ett stort tack till alla talkoarbetare. 

Text och bild: Riitta Ketola