Jaktfogdarna deltagit i 50 Jukola

På sitt möte under Jukola i Borgå belönade Jukolakavlens bakgrundsorganisation Kaukametsäläiset orienterare som har deltagit i 50 Jukolatävlingar. Dessa personer som kallas jaktfogdar, Jahtivouti, uppgick i år till fem: Paavo Inkinen, Erkki Jokela, Jarmo Rönnqvist, Matti Äijö och Klaus Kuusi.

Kaukametsäläiset valde även nya medlemmar. Total kan medlemmarna var högst 77 till antalet. De nya medlemmarna är Pasi Jokelainen från Kajana, Jarkko Liuha från Kangasala samt Petri Paukkunen från S:t Karins.

Timo Ritakallio valdes till Kaukametsäläiset redan 2021, men kunde ta emot hedersbetygelsen först i år.

Ritakallio är känd för sina många förtroendeuppdrag inom orientering. För närvarande är han ordförande för Finlands orienteringsförbund. Han var tidigare ordförande för Finlands olympiska kommitté i fyra år. I sitt tal tackade Timo Ritakallio Kaukametsäläiset för att de har kunnat förnya Jukolakaveln på ett lämpligt sätt, men med respekt för traditionerna.

Borgå Jukola är den 44:e kavlen för Ritakallio. Fjärde sträckan i Finlands orienteringsförbunds lag är reserverad åt honom.

De nya Kaukametsäläiset-medlemmarna ska alla ha med sig en sten från en plats som är viktig för dem. Som gengåva får de en numrerad minnessten av Kaukametsäläiset.

På mötet premierades utbildningschef Esko Junttila med Finlands idrottskulturs förtjänstkors.

 

De nya jaktfogdarna (sist i listan deras senaste förening):

Klaus Kuusi: Kruunuhaan Reima, Mesikämmenet

Paavo Inkinen: Mäntsälän Urheilijat, Rastivarsat, JäPa, Rasti-Jyry

Erkki Jokela: LeSi, Hiidenveden Hortoilijat, RaVi

Jarmo Rönnqvistc: VaaSu, AU, HNMKY, OK77

Matti Äijö: IkU, IKNV

Nya jaktfogdar: Markku Rönnqvist, Paavo Inkinen, Erkki Jokela och Matti Äijö. Bild: Ilkka Metsälä

Nya Kaukametsäläiset-medlemmar: Timo Ritakallio (t.v.), Jarkko Liuha och Petri Paukkunen berättade om sina orienteringskarriärer. Bild: Chris Macleod

Text: Riitta Ketola