Kvinnokraft i Jukolanatten

Sju modiga unga kvinnor tar sig an Jukolanatten i Borgå. Laget som går under namnet “Raumo sju systrar” deltar i Jukola-stafetten för första gången.

 

– Under fjolårets Jukola tyckte vi att det skulle vara trevligt att delta i både Venla och Jukola. I början av året tog vi det slutgiltiga beslutet, att vi anmäler oss redan till årets tävling, säger lagets taleskvinna Inka Kyllästinen.

 

I början av lördagskvällen var Inka Kyllästinen (bakre raden till vänster.), Sini Hyörtti, Anni Ahlfors, Liisi Hentonen, Ilona Lohtander (främre raden till vänster.) samt Maria Hyörtti och snusade på atmosfären på tävlingsområdet. Den sjunde i laget, Camilla Korte, var fortfarande på väg till Borgå.

 

“Raumo sju systrar” lärde känna varandra i Rasti-Lukkos orienteringssammanhang redan som barn och svetsades samman under tävlingsresor. Det finns två riktiga systrar bland skaran av 17–38-åringarna. I laget ingår även en silvermedaljör från FM-juniormästerskapen.

 

– Vi valde “Raumo sju systrar” som namn eftersom det visar vår ursprungliga hemstad och tjejenergin som hela laget representerar. Vi fixade också en egen tröja till laget.

 

Energi finns det nog av, för fem av lagmedlemmarna sprang redan under dagen i Venla-stafetten. De tyckte att terrängen var lagom krävande, något som passar erfarna orienterare bra.

 

– Vårt största mål är att komma igenom stafetten med en godkänd prestation, så att alla är glada och nöjda efter stafetten. Det skulle vara fint om vi kunde förbättra vårt resultat från vårt startnummer 1480, berättar Kyllästinen.

 

En annan hemlig målsättning har laget. Ska vi avslöja det åt alla så här… Med en röst berättar lagmedlemmarna att de hoppas vinna över Rasti-Lukkos tredje lag. Det är en lämplig utmaning för ett förstagångslag.

 

– Det bästa med Jukola är utan tvekan stämningen. Människorna är så glada och man får spendera sommarens bästa dag i skogen och på tävlingsområdet, sammanfattar Raumotjejerna.

 

 

Text och bild: Markku Pulkkinen