Musik på vägen mot höjdpunkten

EbboVenlat

Text och bild: Micki Kulju

Då 55 dagar återstår till Venlastafetten utsätts Ebbo Venlorna för nya utmaningar; i samband med motionorienteringen i Haiko antastas laget av en påflugen person som insisterar på att kolla om Johanna, Marianne, Miranda och Petra vet något om musik. Eftersom kvartetten är väluppfostrad och har överseende med det mesta går de med på att delta i en musikquiz.

Första låten är skriven 1949; samma år som Jukola kavlen hade premiär. Då låten spelat ungefär tio sekunder kom det rätta svaret: Marilyn Monroe sjunger Diamonds Are a Girl’s Best Friend. Två poäng för artisten och lika många för sången.

Den andra låten i quizen utkom samma år som Venlastafetten löptes första gången och året var 1978. Denna sång lät uppenbarligen bekant men vållade stön och stonk. Cyndi Lauper nämn-des men tanken sköts ner omedelbart. Här behövs tips; sångarens efternamn är det samma som två tidigare amerikanska presidenters.
– Bush, Kate Bush!
Och låten då? Låtnamnet är samma som titeln på en roman av Emily Brontë.
–Wuthering Heights!
En poäng för artisten och en för låten.

Den tredje låten dateras till 2010; första gången över tusen lag anmälda till Venla-stafetten. Här höll Ebbo Venlorna igen lekskola och svaret hördes efter typ sju sekunder.
– Alicia Keys och Empire State of Mind (Part II) Broken Down!
– Vi leder!
Fyra poäng till liksom, lätt (frågesportsansvarige rodnar lite).

Låt nummer fyra utkom två år senare. 2012 passerades en ny milstolpe då över tusen lag slutförde Venlastafetten. Här uppstår frågor om vart lagen “försvinner” och då möjligheten att avbryta dryftas men i samma andetag inser alla att den möjligheten inte existerar. Inte i Ebbo – inte på hemmaplan.
Låten från det året är sk. filmmusik och det rätta svaret uppenbarade sig efter en stunds intensiv namedropping med såväl Amy Winehouse och Tina Turner nämn-da kom svaret.
– De e ju Adele!
– Och stycket heter Skyfall!
Fulla poäng igen. Fenomenalt.

Den avslutande frågan gäller 2023 då Jukola ordnas i Borgå och Ebbo Venlorna gör sin debut i Venlastafetten. Trots att kvartetten försökte hänvisa till att åldern inte tillåter kunskaper i ny musik kom svaret lika snabbt som Usain Bolt skulle avverka målrakan i Ebbo.
– Miley Cyrus och Flowers!

Slutresultatet är mycket imponerande. 18/20 poäng (utan hjälpmedel) är ju ut-omordentligt. Förhopp-ningsvis är 17.6 en lika bra dag. Och varför skulle den inte vara det?

Vem är du och hur hamnade du här?

Johannna: Har aldrig orienterat tidigare, så projektet började helt från noll. Konditionen är även den noll, skulle ha varit bra med ännu ett år att höja den. Familjen har varit uppmuntrande och stödjande, och utan dem skulle inte det här projektet ha varit möjligt.
Marianne: Till min familj hör min man och två vuxna döttrar samt en fransk bulldog, Koda. Det var jag som nappade på idén och ”lockade/övertalade” mina lagkamrater (grannar) med. Där och då föddes EbboVenlorna. Som “straff” får jag löpa ankarsträckan.”
Miranda: Vet inte riktigt vad jag ska svara på frågan vem jag är, så det blir det tråkiga svaret att jag är jag. Hamnade med i laget då vi var och lyssnade på Jukola infon första gången och Jari Johansson fick oss medlurade på detta.
Petra: Jag är en gift tvåbarnsmamma med häst och hundar som motionerat och cyklat en del. Men djupt in i skogen har varit totalt nej, dels för att det är skrämmande om man inte hittar ut och dels för att där finns ormar, björnar och andra vilda djur. Projektet startade som ett skämt, en utmaning om ett eget lag med byns invånare. Utan nån som helst hum om orientering och Jukola som evenemang. Och resten är historia, en fin upplevelse som öppnat ögon och även för mig in i djupa skogar.