Ove sprang på sin födelsedag: Bästa sättet att fira!

Det blev två etapper i terrängen för Ove Simosas som löpte på generalrepetitionen i onsdags. Oves fru Nina tog de andra två etapperna.

 

Två etapper är födelsedagsbarnet och orienteringsveteranen Ove Simosas lott på generalrepetitionen på tävlingsområdet i Ebbo i onsdags. Han springer tillsammans med sin fru, Nina Simosas, garvad orienterare, också hon.

– Vi är ganska jämna, när det gäller prestation, säger Ove, som fyller 59 år på denna dag.

 

– Jag började orientera i Sibbo-Vargarna när jag bodde i Sibbo som tioårig pojke, berättar Ove. Det var Tom Sundbäck som tränade mig då och lyckades väcka mitt intresse.

När min familj sedan flyttade till Lovisa i början på sjuttiotalet började jag träna på allvar i Lovisa Tor. Det var Hasse Nyqvist, Kalevi Ilonen och Bäckmansbröderna som hjälpte mig framåt. Det blev en livsform för mej, 24/7

Numera orienterar Ove som motionär.

– Det har jag gjort i cirka tio års tid nu. Det är för att jag ska känna mig bra. Tävlingsinstinkten sitter kvar, men numera är det viktigaste att jag lär känna ny terräng och vara i naturen, det tycker jag om. Sedan betyder det också mycket för mig att träffa kompisarna från ungdomen, då jag höll på för fullt. Dem saknar jag nog litet.

På frågan om hans placering svarar han med ett stort leende:

– Det vet jag inte ens!

Ove och Nina är också talkoarbetare på Jukola.

– Jag har skött om lov av skog- och markägare, som berörs av tävlingen.

Där har Ove haft nytta av sitt ”civila” jobb som revirinstruktör vid Södra skogsreviret, där han ansvarar för området östra och norra Borgå. Det var många att träffa, men det är ett trevligt jobb.

Hur tänker du fira födelsedag?

– Det här är det bästa sättet att fira, säger Ove. Nu ska jag i duschen och ut med hunden, sen är jag riktigt nöjd.