Taggad på god nattsömn under Jukolaveckoslutet? Stick till Kerko 1.4!

 “Nu är ryggsmärtorna i sticket”, konstaterar reportern på prototypen. Bild: Julia Reece, Quora

 

Vilken madrass vore bäst? Resårbotten, latex eller  futon? Eller kanske en spikmatta?

Spikmattor och -bäddar är inte endast för fakirer och yogir. Spikmattor har använts sedan urminnes tider för att motarbeta sömnproblem och stress. Wellnessföretaget AutStök Oy, grundat 2021 i Kerko, har moderniserat denna gamla vårdmetod.

-Jag slapp mina ryggbesvär och min ischias försvann då jag började använda mattan för sex år sedan. I början låg jag endast ett tiotal minuter på den men efterhand förlängdes sessionerna. De två senaste åren har jag sovit på mattan och ryggsmärtorna är ett minne blott, säger företagets vd, Erik Lugn.

 

Spikar av återanvändbart kompositmaterial och genialisk ingenjörskonst som gör att bädden kan packas till ett minimalt knippe är några Kerkoinnovationer värda att nämnas.

-Denna ryms i din rinka så du kan sova lika komfortabelt i skogen som hemma, exempelvis under Jukolakavlen. De som väntar på sin löptur under natten uppnår en utomordentlig löpform på mattan, konstaterar Lugn.

Mattor och madrasser tillverkas i flera storlekar. Till Borgå Jukola introduceras en specialmodell med 6000 stycken 15 cm höga spikar. Utförandet möjliggör en ostörd nattsömn i varierande väderlek då den sovande inte nås av eventuell lera och vatten.

-Under Jukolakavlen sover många tävlande och även publik i tält uppslagna på en åker så vi tror denna innovation har stor potential, intygar Lugn.

Han har varit i kontakt med arrangörerna som omfamnade spikmattan med öppna armar.

-Vi sticker inte under stol med att mattan matchar temat kolsmart med sina återanvändbara spikar. Den är lätt att bära med sig och vid behov kan den utrustas med en smärre solpanel som garanterar nattbelysning, konstateras det i ett utlåtande från Jukolaorganisationen.

Denna matta är ytterligare ett bevis på den kunskap och tradition inom idrotts- och friluftsutrustning som Kerko karaktäriseras av. Att ligga på mattan var en så rörande upplevelse att redaktören knappt kunde slita sig från den.

Tillverkaren ordnar ett testtillfälle i Kerko trafikpark lördagen 1.4 kl.13. Där kan man testa de nya spikmattorna och -bäddarna. Även prototypen för Jukolakavlen kan provas och huvudpriset i dragningen är en rullbar spikmatta.

 

Fakta om spikmattan

  • Stimulerar blodcirkulationen
  • Ökar syreupptagningen
  • Stimulerar akupunkter
  • Hjälper mot ryggsmärtor
  • Ökar fettförbränningen
  • Får spänningar i kroppen att släppa
  • Förbättrar sömn och ämnesomsättning
  • Försnabbar rehabilitering