JUKOLAN SANOMA 2022

”Hikipäin he mäikyttelivät, edestakaisin lenteli kiekko heidän välillänsä, ja kauas kuului kova meno ja paukkina.” Näin kuvaa kansalliskirjailijamme Aleksis Kivi Jukolan veljesten kiivasta kilvoittelua kotipihan herruudesta.

Erilaiset pallonlyöntipelit olivat suosittuja Euroopassa niihin aikoihin, joista tarina Jukolan seitsemästä veljeksestä kertoo. Suunnistuksen ystävänä tunnettu Lauri ”Tahko” Pihkala lähti kehittämään suomalaisille sopivaa peliä ja maamme itsenäistyttyä sellainen oli pesäpallon muodossa valmis. Laji levisi nopeasti erityisesti suojeluskuntajärjestön piirissä ja oli heti suosittu myös koulujen liikuntatunneilla. Sadan vuoden aikana pesäpallo on kehittynyt urheilulajiksi, jonka kaikki suomalaiset tuntevat niin harrastuksena kuin huippu-urheilunakin.

Lajin erityispiirre on, että sen harrastus on vahvaa ainoastaan Suomessa.

Olemme kuljettaneet viestimme läpi kesäisen yön Mynämäen ja Nousiaisten alueella Kallavuoren tuntumassa sen rapeilla kallioilla ja männiköissä onnitellaksemme 100-vuotiasta Suomen Pesäpalloliittoa ja toivottaaksemme menestystä lajille, jonka juuret ovat vahvasti suomalaisuudessa.

Mynämäessä 19. kesäkuuta 2022
Jukolan viestin suunnistajat