Banläggarna överraskade över bommar

Banläggarna Stefan Karlsson (till vänster) och Pekka Vuorinen var synbart nöjda över att Venlakavlen avgjordes genom orientering.

 

– Topplagen berömde de krävande banorna. Då ska man vara nöjd över det egna jobbet. Den bästa av de bästa segrade, säger Vuorinen med ett leende.

 

– I slutet av tredje sträckan gjordes några överraskande bommar på flera minuter. Platsen skulle inte vara särskilt svår, men tydligen följde orienterarna varandra istället för kompassen i lite för hög grad. Gafflingarna var helt klart placerade på rätta ställen, tillägger Karlsson.

 

Banläggarnas beräknade idealtid överskreds med cirka fem minuter, vilket var det totala antalet missar som segrarlaget IFK Göteborg gjorde. Ankarsträckans felfria orientering avgjorde segern för IFK Göteborg.

 

Hettan saktade inte farten för topporienterarna. Vinnarlagets fart var 6,45 minuter per kilometer.

 

Banläggarna ger en särkild eloge åt OK Pan Århus. Öppningssträckans löpare startade i den sista raden av över 1 500 Venlalag på grund av försenad anmälan, men kom till växling som sjätte.

 

Orienterarna har också berömt banläggarna för att det i slutet fanns snitsling på bara 500 meter.

 

– Det här är en fin tävlingsarena, en av de bästa någonsin. Mitt på området ser man alla händelser och avgöranden, skryter Vuorinen.

 

Mer än så går det inte att säga om terrängen och banorna före Jukolastarten. Banläggarnas bedömning är att i nattens svalka kommer farten att vara hög.

 

Text: Markku Pulkkinen

Bild: Timo Erkkilä