Borgå Energi hämtar förnybar energi till tävlingscentralen

Borgå energis verkställande direktör Måns Holmberg förevisar råvaran för fjärrvärmen i Borgå, finländskt skogsflis. Företaget säljer även elektricitet utanför sitt verksamhetsområde.

 

Borgå energi är värd för sjätte etappen i nästa års Jukola. Företaget har förbundit sig till förnybar energi.

På Borgå Energis fabriksområde i Tolkis höjer sig fina flishögar. Fjärrvärmen som produceras för Borgå stad har till 96 procent sitt ursprung i skogen. Partnerskapet med Jukola stafetten passar bra med energiföretagets gröna imago.

– Miljövärden och hållbarhet är viktiga frågor för oss och därför är vi gärna med och stöder Jukola stafetten som har liknande värderingar. Att röra sig i naturen passar bra med vårt sätt att tänka. Företaget som i sin helhet ägs av Borgå stad stöder gärna lokal aktörer såsom idrottsföreningar, motiverar verksamhetsdirektör Måns Holmberg.

Borgå Energi installerar nästa sommar alla elanslutningar som behövs i Jukola stafettens tävlingscentral.  Borgå Energi syns även för orienterare som kommer från Helsingforshållet eftersom det inrättas en stor parkeringsplats bredvid kraftverket i Tolkis. Transporten härifrån till tävlingscentralen som ligger 15 km bort sker med elbussar.

Visionen för Borgå Energis uppdaterade strategi är ”Det naturliga valet”

– Enligt visionen är all energi som produceras och säljs av företaget utsläppsfritt. El produceras med utsläppsfria energikällor, dvs. vind-, vatten- och kärnkraft.

Borgå Energi har till och med ett vattenkraftverk som finns i Borgå å, cirka fem kilometer uppströms från gamla staden.

Borgå Energi har i år tagit i bruk en ny ”värmeackumulator”, som är en 10 000 kubikmeters vattentank. Den förnybara värmeenergin styrs att värma upp vattnet de stunder som det inte i sin helhet används till uppvärmning av fastigheter.

 

Text och bild: Markku Pulkkinen