Energibranschens utvecklingsföretag IOTOI är värd för tredje etappen

Borgå Jukolas marknadsföringschef Jari Johansson (vänster) och IOTOI Ab:s verkställande direktör Johnny Holmström skrev under avtalet om etappvärdskap i juni. Företagets eget lag förbereder sig inför Jukolanatten med OK Trians tränare.

 

Energibranschens konsultföretag IOTOI Ab från Borgå är värd för tredje etappen i nästa års Jukola.  Företagets  egna orienteringsgrupp förbereder sig redan för fullt.

–  Vårt företag verkställer energieffektiva fjärrvärmelösningar i Borgå och i övriga fjärrvärmenätverk som strävar efter cirkulär ekonomi. Vi har utvecklat ett trerörssystem, där vi utnyttjar energin i returröret. Med detta system kan vi även utnyttja och flytta lågtempererad spillvärme mera energieffektivt. På grund av namnet på vårt system ville vi bli värd för just tredje etappen säger verkställande direktören Johnny Holmström.

– Tack vare vårt planeringsarbete kan städer och företag minska på sin energiförbrukning, vilket även är en fördel för miljön. Kärnan för vår uppfinning är kolsmarthet och därför är det naturligt för oss att vara   partner med Jukolakavlen som uppskattar naturen.  Vi är första gången med som partner i ett orienteringsevenemang.

Ett av IOTOIs senaste installeringsmål har varit Keskuskoulu i Borgå. Som en följd av förbättringarna i värmenätverket har energiförbrukningen minskats med 40 procent. Det betydde redan med den prisnivå som gällde för energikrisen, en inbesparing på 60 000 euro per år. Även Teknologiföretaget Ensto Ab från Borgå började i år ett utvecklingsprojekt tillsammans med IOTOI, där man effektiverar deras industrifastigheters energianvändning.

IOTOI startar i Jukolakavlen med ett eget lag- Som lagets tränare fungerar Antti Niemelä från OK Trian.

– Charmen med Jukola är att evenemanget också är riktat för vanliga motionärer som kan testa sina orienteringsfärdigheter. Ingen av deltagarna i vårt lag har tidigare sysslat med orientering. Träningsivern är stor och vi har flitigt deltagit i motionsorienteringar. Ett litet problem är att hjärnan ännu vill komma lite efter orienteraren, skrattar Holmström.

– Vi försöker även inspirera vår samarbetspartner Porvoon Salibandyseura:s damligalag att delta i Venlakavlen.

Holmström anser att Metsäarena-diskussionerna som ordnas kvällen före Jukola, är en god ide.

– Jukolakavlen är för Borgå ett unikt evenemang och det är fint att det byggs upp andra evenemang runt detta evenemang.

 

Text och bild: Markku Pulkkinen