Hur delta i Jukolastafetten?

Suunnistajia.

Text: Virpi Tynkkynen, Bild: Riitta Ketola

I juni ordnas i Jukola- och Venlastafetterna i Borgå i en otroligt fin terräng. Första gången på länge ordnas denna även internationellt kända stafett mitt i Trängselfinland, där cirka en tredjedel av Finlands befolkning bor. Därför kan orienteringsevenemanget intressera flera nybörjare. Men alla vet kanske inte hur man deltar i evenemanget.

1. Sök en lokal idrottsförening som har orientering på programmet

Lättaste sättet att delta i Jukola är att ta kontakt med en lokal idrottsförening. Många idrottsföreningar samlar ihop lag till Venla- och Jukolastafetterna och de tar gärna med även nybörjare. Att delta i Jukola är gratis ifall man betalt medlemsavgiften till idrottsföreningen.

Det finns grupper på olika kunskapsnivåer i föreningarna, så det är lätt att hitta ett lag som passar din nivå. Och att gå med i en förening kan inspirera dig att fortsätta din orienteringshobby även efter Jukola.

Idrottsföreningar ordnar även orienteringskurser där du kan få handledning i orienteringsfärdigheter. Du kan också hitta en trevlig grupp bland dem, med vilka du kan uppleva Jukolastämningen.

2. Anmäl dig till Jukolas kavlebank

Jukolas kavlebank hjälper en enskild orienterare att hitta ett lag åt sig till Venla- eller Jukolastafetten eller ett lag att hitta en eller flera orienterare till.

Att anmäla sig till kavlebanken kräver registrering.

Det lönar sig att anmäla sig i möjligast god tid, då är det mera troligt att man hittar en plats åt sig själv. Kavlebanken hittas på adressen https://jukola.com/2023/sv/kavlebanken/

3. Samla ihop ett eget lag

Det traditionella sättet är att samla ihop ett fyrapersoners Venlalag eller ett sjupersoners Jukolalag och anmäla sig själv till tävlingen.

Till exempel kan man få ihop satt ett lag av ivriga arbetskamrater. Firmalagen är fortfarande många till antalet. Man kan även samla ihop ett lag av vänner eller familjemedlemmar.

Att anmäla ett lag till Jukola kostar 350 euro och till Venla 240 euro ifall anmälningen sker före den 10.5.2023. Det är möjligt att anmäla sig till den 31.5 men då är priset dyrare.