Mika Anttonen Jukolastafettens beskyddare

Mika Anttonen och Kalevi Ilonen skakar hand i stadshuset i Borgå. Beskyddaren fick en Jukolaväst av arrangörerna.

 

Mika Anttonen, huvudägare för energibolaget St1 är beskyddare för Jukolastafetten  och Venlastafetten som ordnas i Borgå 2023. Beskyddarskapet offentliggjordes på tisdagen 4.10 i stadshuset i Borgå.

Porvoo Borgå Jukolas beskyddare tar emot uppdraget med glädje och ödmjukhet.

–  Jukolastafettens värderingar matchar mina egna värderingar om att högakta miljön. Borgå Jukolas val av tema, kolsmarthet, ligger mig nära hjärtat. Jag strävar med min egna verksamhet att styra samhället i en riktning som leder till minskning av koldioxidutsläpp. Att förbättra atmosfärens tillstånd är en process som går från generation till generation. Det är viktigt att vår generation startar den processen, motiverar Anttonen sitt uppdrag som beskyddare.

– Detta uppdrag känns speciellt roligt då jag levt min barndom och ungdom i trakten. Borgå är en mycket viktig plats för mig. Idrottsverksamheten i Hamarin Elo skapade en viktig värdegrund i mitt liv. Funktionärernas iver och mängden talkoarbete var otrolig. Jag blir faktiskt rörd av detta beskyddarskap jag uppskattar jättemycket, berättar Anttonen.

Borgå Jukolas tävlingsledare Kalevi Ilonen tackade Anttonen varmt för att han ställer upp som beskyddare.

– Vi tog kontakt med dig då du aktivt varit med och föra fram motion och idrott. Du passar utmärkt som beskyddare för vårt evenemang. Vi hoppas på mentalt stöd av dig i genomförandet av tävlingen men också i att finna jordnära, kolsmarta lösningar, konstaterade Ilonen.

Jukolastafettens nya beskyddare säger att han inte orienterat sedan militärtiden och han har inte heller upplevt Jukolastafetten på ort och ställe, men han tänker göra det hela veckoslutet i nästa år.

Anttonen har åtminstone inte ännu lovat att orientera.

– Om det finns ett lag som matchar mina orienteringskunskaper kunde jag tänka mig att ställa upp. Men detta är inte ett löfte, konstaterade Anttonen och fick orientererarna på tillställningen att dra på smilbanden.

Förutom OK Trians representanter var också Kaukametsäläiset ry, som äger rättigheterna till Jukolastafetten, samt Finlands orienteringsförbund, Borgå stad och Försvarsmakten representerad på tillfället då Jukolastafettens och Venlastafettens beskyddare offentliggjordes.

Text och bild: Markku Pulkkinen