Nestori och gullungarna från Villmanstrand

Nestori Mäntysaari flyttade från Sibbo till Villmanstrand för att studera och grundade tillsammans med sina studentvänner scoutkåren “Lutuset”, som kan översättas som gullungarna. I Ebbonatten springer Nestori första etappen för kårens Jukolalag.

Nestori har tidigare tävlingsorienterat i ca tio år, men efter att ha skadat sitt knä i innebandy fick tävlingsidrotten förbli. Nestoris föräldrar anmälde honom som barn till en orienteringsskola i Sibbo och nu är det åter mera en hobby, inte så speciellt allvarligt, säger Nestori.

Medlemmar i Lutuset är studerande vid Villmanstrands tekniska universitet och yrkeshögskola. Namnet har fått sin inspiration från förkortningen LUT, som hänvisar till Villmanstrand-Lahtis tekniska universitet.

På bilden jublar från vänster Oskari Salmi, Nestori Mäntysaari, Heli Kuru och Eetu Äyräs. I bakgrunden är publiken samlad för Jukolafesten och Venlornas prisutdelning, men Valtteri Mäntysaari, Lauri Laukkanen och Heikki Tervanen hann inte med på bilden.

Tron på den egna förmågan är stor. En del av medlemmarna har tidigare bakgrund inom scoutrörelsen där de lärt sig grunderna i orientering. Förutom Nestori finns också en annan aktiv orienterare inom laget, men han har inte erfarenhet av tävlingsorientering än. Gullungarna vill i framtiden gärna också ställa upp med ett Venlalag.

Gullungarna har ingen ambition för placeringen, det räcker med en godkänd prestation, säger de glatt.

 

Text Markku Sormunen, bild Riitta Ketola