Så här gick Jukola av stapeln 1995

Startskottet har just avfyrats på Jukolabudkavlen 1995 i Sibbo. Foto: Kaj Sjöblom

Det känns kanske så just nu mitt i stressen med att arrangera Jukola, men det är inte första gången vi har haft budkavlen i Östnyland. Det var 1995 som budkavlen ordnades förra gången i Sibbo Storskog med Sibbo-Vargarna och Keravan Urheilijat som arrangörer.

Det året hade Finland i övrigt blivit EU-medlem, det var riksdagsval under våren och gravstenar hade välts omkull i Näse liksom i år.

Dåvarande Borgåbladet, numera Östnyland, innehöll fredagen den 19 maj den första egentliga förhandsartikeln. Den är osignerad men den handlar om förberedelserna inför bespisningen under tävlingen. Det är de facto en ganska central del av hela tävlingen: då handlade det om matservering för cirka 40 000 personer. Det blev till cirka 42 000 enligt polisens uppskattning. I år räknar man med 20 000–25 000 deltagare och en lika stor publik.

 

Delvis i Sibbo också 1949

Man kunde göra tillbakablickar också 1995. Lördagen den 20 maj det året ordnade Sibbo-Vargarna en info för massmedierna där de som fanns kvar av bronslaget från 1950 medverkade. Det var andra året tävlingen ordnades. Samma lag kom på nionde plats under den första tävlingen 1949, som delvis löptes i Sibbo Storskog också den. Då fick lag från de arrangerande klubbarna ännu delta.

Laget bestod av bland andra Runar Nyström, Hilding Nyberg, Bertel Stellberg, Lars Lönnqvist och Rolf Aspelin. De finns alla på bilden som togs då. De två lagmedlemmarna Edvin Ollberg och Ragnar Holst fanns inte längre kvar i livet.

När de kvarvarande lagmedlemmarna kommit upp i varv blev historierna så många och långa att ett helt nummer av tidningen med lätthet hade fyllts, skrev sportredaktör Kaj Sjöblom i Borgåbladet.

Medlemmarna i laget var bland annat måna om att nämna de ryska kartorna man använde sig av 1949. De kunde vara upp till 50 år gamla, med andra ord gjorda kring sekelskiftet 1800-1900.

Också lite minnen om, ska man säga, ”flexibla tolkningar” av reglerna rymdes med, som att kompislöpa trots risken att bli diskad – för att inte tala om OK Kåres budkavle i Falun våren 1951 i minusgrader och skarsnö, dit man mött upp i kortbyxor. En av deltagarna fick rivsår på benen av skaran en annan höll på att drunkna i en iskall bäck och en tredjes byxor frös fast, då han tvättade sig i bäcken efter utfört värv.

Liedon Parmas lag kom i mål på Venlakavlen som segrare.
Foto: Kaj Sjöblom

 

Mera nostalgi, nu från sextiotalet

Några veckor senare, torsdagen den 8 juni, blev det mera Jukolanostalgi i samma tidning under rubriken ”På sextiotalet hade Sibbo-Vargarna landets bästa Jukolamanskap”. Det handlar om det lag som bestod av Sixten Höglund, Reijo Rytkölä, Sten Blomgren, Per-Eric Wickholm, Rolf Törrönen, Lars Ingman och Pelle Lajunen. Laget tog silver 1964 samt brons 1965 och 1966 med litet andra sammansättningar. Laget blev fjärde 1967.

Inför förberedelserna av Jukola 1995 kunde fyra av herrarna, som nu var funktionärer och med vid generalrepetitionen den 4 juni, ställa upp på bild. De var Reijo Rytkölä, Rolf Törrönen, Lars Ingman och Pelle Lajunen.

Herrarna pekar ut lagledaren Kurt Rosenberg som orsak till en stor del av framgången.

– Vi hade i honom en pappagestalt som kunde blåsa i oss laganda.

Fyra herrar, som var med i landets bästa Jukolamanskap på sextiotalet, och som var funktionärer 1995: Reijo Rytkölä, Rolf Törrönen, Lars Ingman och Pelle Lajunen. Foto: Kaj Sjöblom

 

Dittills mest internationella

I samma tidningsnummer kunde Borgåbladet berätta att budkavlen 1995 var den dittills mest internationella Jukolatävlingen genom tiderna med deltagande lag från 14 länder, bland annat Japan och Nya Zeeland.

På herrsidan hade 1119 lag anmält sig och till Venlakavlen 604 lag på fyra sträckor. Sistnämnda var rekord, och det höll, fastän det inte var lika många lag som sist och slutligen deltog: 1107 i Jukola och 597 i Venlakavlen.

Samtidigt hade orientering som gren hunnit väcka popularitet i de baltiska länderna, som då ännu var färska demokratier, och det fanns deltagande lag från Estland och Lettland.

I tidningen den 8 juni skrev också Kaj Sjöblom om förberedelserna inför budkavlen under rubriken ”Jukola löps i krävande Sibboterräng” med bild på tekniska chefen Kari Melleri och huvudbanläggare Rainer Karlsson.

Efter tävlingen kunde många bekräfta att terrängen de facto var krävande.

1995 var även året då orienteringen i samband med Jukola- och Venlakavlen var med som vadslagningsobjekt i Veikkaus vadslagningstips.

Jukolaveteranerna från de första åren, från vänster Runar Nyström, Hilding Nyberg, Bertel Stellberg, Lars Lönnqvist och Rolf Aspelin. Foto: Kaj Sjöblom

 

Fullträff med dramatiskt slut

Veckoslutet 10–11.6 gick budkavlen av stapeln och enligt Borgåbladet den 13 juni blev själva tävlingen en fullträff, men det blev också ett dramatiskt slut.

Kaj Sjöblom hade fångat starten på bild, då över 1 000 orienterare gav sig ut i terrängen.

Inför sista etappen ledde Rajamäen Rykmentti suveränt, men så kom lagets ankare Reijo Marttinen på villovägar och laget fick nöja sig med en fjärdeplats.

Norska NTHL tog hem segern följt av svenska OK Kolmården och likaså svenska OK Tyr. Bästa östnyländska laget var från Akilles OK med Mikko Reitti, Thomas Nyholm, Juka Erkkilä, Leif Haajanen, Ove Simosas, Pasi Liitiäinen och Pekka Vuorinen, som blev nummer 60. Det var ingen självklarhet under tävlingens gång. Under andra etappen var laget nummer 214.

Liedon Parma var bäst i Venlabudkavlen. Borgåbladet har en bild på Liedon Parmas lag i upploppet med ett leende på läpparna.

Dåvarande kommundirektören Viking Sundström var mäkta nöjd med arrangemanget, som också satte Sibbo kommun in på kartan för flera tusen människor.

I det sammanhanget kan vi också påminna om att Sibbobon Kari ”Napakymppi” Salmelainen underhöll i Impivaaratältet.

Veteranen Bertel Stellberg var den som tände Jukolaelden.

 

Text: Micke Godtfredsen