Svenska och norska favoritlag får tufft finländskt motstånd i Jukola

På lördag avgörs Venlornas stafett och på söndag morgon står det klart vilket lag som segrat i Jukolakavlen. Tiomilakavlen i Skellefteå i maj dominerades på damsidan stort av fjolorets Venlasegrare IFK Göteborg som tog en dubbelseger medan NTNUI från Norge segrade i herrstafetten.

IFK Göteborgs ankarlöpare både i Venlakavlen i fjol och i Tiomila i år, Sara Hagström, anser att Tiomilasegern haft en stor betydelse för hennes självförtroende.
– Vi hade jobbat länge för segern, ofta varit tvåa eller trea. Att stå på pallen (som segrare) betyder mycket för min motivation. Jag kan känna mig trygg med laget, säger Hagström

Hela laget, Hagström, Ingrid Lundanes, Sabina Aebersold och Sanna Fasth är nominerade till orienterings-VM senare i sommar. Ett stenhårt lag, med andra ord. Kampen om en plats i laget har varit tuff säger Lars Johansson, elitledare och ordförande för IFK Göteborgs orienteringsförening.

– Vi har två damer som tar ut damlaget och två herrar som tar ut herrlaget. De följer löparna hela säsongen. Några veckor innan de ska löpa bestäms det vem som får vara med i laget. Det är inte lätt, säger Johansson.

Bland de inhemska lagen riktas blickarna till Kalevan Rasti som kom fyra i fjol och som likt IFK Göteborg kan mönstra en hel kvartett av VM-klara löpare. Cecile Calandry, Ida Haapala, Marika Teini och Miia Niittynen och försvarar Kalevan rastis färger.

– Jag hoppas att alla kan göra en jämn och bra prestation med så få misstag som möjligt. Då kan vi vara kvar i toppstriden, säger Haapala.

NTNUI bär favoritskapet i Jukolakavlen

När Jukolakavlen löptes senaste gång i de östnyländska skogarna, i Sibbo 1995, hette segrarlaget NTNUI. Trondheimslaget har ett urstarkt lag på benen, Eirik Langedal Breivik löper ankarsträckan.

Han säger sig ha utvecklats särskilt på de längre distanserna.

– Så jag hoppas på en lång ankarsträcka, säger Langedal Breivik.

Laget består av unga studenter från universitetet i Trondheim.

– Vi gör allt under vintern för att klara oss i stafetterna. För oss är det stafetterna som gäller, säger Langedal Breivik.

Mats Eidsmo är 23 år och elitorienterare. Denna gång ryms han inte med i det unga laget. I stället fungerar han som NTNUI:s idrottschef för orienteringen. Ung och ledare för ett ännu yngre lag.

– Det beskriver ganska bra hur vi går till väga. Vi har inga gamla gubbar som fixar allt för oss, det gör vi löpare själva.

Den finländska utmanaren i Jukolakavlen är Tampereen Pyrintö med en färsk andraplats från Skellefteåskogarna.

Severi Kymäläinen vill ha revansch efter fjolårets Jukolabesvikelse.

– I fjol diskvalificerades båda våra båda lag på den sjätte etappen. Det kändes inte bra men oberoende av meriter så startar tävlingen nu på nytt. Vi är mera skärpta i år, säger Kymäläinen.