Världens största orienteringskavlen visar vägen till framtiden

Jukola i Borgå samlar över 50 000 personer. Då skapar även små miljöåtgärder stora flöden.  Hur har Jukola orienterat sig mot koldioxidvishet och vad kan andra lära sig av att bygga ett mer hållbart evenemang? Intervju med Jaana Helminen, projektspecialist vid Aalto-universitetet.

 

Att organisera stora evenemang leder ofta till stora utsläpp, men är det nödvändigt?

– Detta är just vad vi har funderat på i Kolsmart Jukola-projektet. Och det är det inte, säger Jaana Helminen, projektexpert vid Aalto-universitetet.

Helminen ingår i arbetsgruppen Kolsmart Jukola, vars mål är att göra Finlands största vuxenidrottsevenemang och världens största orienteringsevenemang så hållbart och utsläppssnålt som möjligt genom Jukola. Samtidigt skapas en modell som gör det möjligt för vem som helst att organisera ett mer koldioxideffektivt evenemang.

– Vissa evenemang hävdar att de är koldioxidneutrala, men vi började med koldioxidvishet. Det mest koldioxidneutrala evenemanget skulle vara ett evenemang som inte organiseras alls. Å andra sidan har massevenemang en enorm potential för att uppmärksamma åskådare, deltagare och företag på nya lösningar”, säger Helminen.

– Om bara en liten del av de över 50 000 deltagarna och ännu större folkmassor kan få nya idéer från Jukola, kan effekten bli enorm.

 

Största utsläppen från logistik och transport

Att arrangera ett kolsmart evenemang börjar med att planera och dela upp evenemanget i olika delar.

– Vilken är evenemangets miljöbelastning på en detaljerad nivå? Vilka är utsläppskällorna från evenemanget? Vilka är de största utsläppskällorna? Helminen listar.

Logistik och transporter är vanligtvis de största källorna till utsläpp från evenemangen.

– Transportrelaterade utsläpp är den största utmaningen för evenemangen. Om jag skulle vara tvungen att fokusera på en enda sak skulle jag välja det”, säger Helminen.

Utsläppen från logistik och mobilitet börjar med byggandet av arenan och slutar med dess nedmontering och påverkar alla intressenter: evenemangsdeltagare, allmänheten, volontärer, partnerföretag och media som anländer till evenemanget.

Hur kan utsläppen från logistik och transport hanteras när det finns många länkar i kedjan?

– Genom val, uppmuntran och samarbete, räknar Helminen upp.

– Evenemangsarrangören kan välja samarbetspartners som har lösningar med låga utsläpp till sitt förfogande. Deltagarna kan uppmuntras att samåka och samarbetspartners kan utmanas att tänka på koldioxidvishet.

Utmaningen för Jukola i Borgå har varit att bygga tävlingscentret mitt i skogen på en plats där det just inte finns någon infrastruktur.

Platsen har också inneburit en utmaning för transporten av nästan 50 000 personer från Borgå centrum till tävlingscentret i Ebbo.

– Ur helhetssynpunkt är det en stor sak att alla inte skulle komma sista biten av vägen med sin egen bil. Samarbetet gjorde det möjligt för oss att få elbussar till Jukola, vilket gör åtminstone en del av resan från Borgå centrum till evenemanget i Ebbo mer koldioxideffektiv”, berättar Helminen.

 

 

Tusentals talkokläder och tiotusentals kartor

Efter logistik och transport är energianvändning vanligtvis den största källan till utsläpp från evenemangen. Borgå Jukolas koldioxidavtryck minskas av Borgå Energi, som ägs av Borgå stad, som har en helt utsläppsfri elförsörjning och fjärrvärme nästan helt från förnybara källor.

– Borgå Energi minskar alla operatörers koldioxidavtryck. Det är en stor kaka! Helminen berättar.

Efter energianvändningen är de största utsläppen ofta relaterade till de byggmaterial som valts och andra inköp, t.ex. reklammaterial – och i Jukolas fall t.ex. de talkokläder som bärs av cirka 1 500 talkovolontärer.

– Vid inköp bör man fundera på om något går att låna eller hyra. En av Jukolas särdrag är att det måste finnas mer än en karta för de ca 20 000 orienterarna. De genererar redan en hel del utsläpp, och i framtiden kunde man överväga om det är värt att ersätta dem med digitala lösningar, säger Helminen.

När man överväger utsläppen från ett evenemang är det också värt att uppmärksamma maten och dryckerna som erbjuds och återvinningen.

– Utsläppskällorna är nästan desamma i alla evenemang, och dessa är de grundläggande byggstenarna, säger Helminen.

 

”Att organisera ett kolsmart-evenemang är en lagsport. Var och en gör sin andel och lämnar sedan över stafettpinnen till nästa person”, påminner Jaana Helminen från Aalto-universitetet.

 

Blir det dyrt att ordna ett kolsmart evenemang?

– Inte nödvändigtvis. Det kan komma som en överraskning för många att många av dessa åtgärder sparar pengar”, säger Helminen.

Man kan till exempel spara pengar genom att låna eller hyra. Naturligtvis kostar vissa lösningar med lägre utsläpp mer. Helminen uppmanar då till samarbete.

– När Jukola bestämde sig för elbussar hittade man också ett sätt att göra det. Elbussarna har förverkligats med hjälp av samarbetspartners.

Å andra sidan är kolsmart inte bara en kostnad utan också ett marknadsvärde.

– Människor som gillar orienteringssporter värdesätter miljön. Jag tror att miljöfrågorna också är viktiga för allmänheten. För det andra, om vi inte hade gjort ansvarsfulla val i Jukola, skulle det se tassigt ut i dag. Vi skulle vara i underläge. Ja, det finns en konkurrensfördel i att vara ansvarsfull.

 

Att organisera ett kolsmart evenemang är en lagsport

Partnerskap är viktigt i både stora och små evenemang. Evenemang skapas tillsammans, påminner Helminen oss.

– Att organisera ett kolsmart evenemang är en lagsport. Var och en gör sin andel och lämnar sedan över stafettpinnen till nästa person. Det är en bra metafor för ett så ansvarsfullt och kolsmart evenemang.

Borgå Jukola har planerats i samarbete med både företag och staden.

– Möten med lokala företag har handlat om att tänka över företagsgränserna. Mötena har gett inspiration att se vad det egna företaget gör bra och att hitta nya lösningar. Det har varit mycket inspirerande.

Helminen tror att samarbetsparterna kommer att fortsätta att arbeta på ett mer hållbart sätt i framtiden.

– Dessa gärningar glöms inte lätt bort, utan de ger upphov till fler goda gärningar och det goda börjar sprida sig”, säger Helminen.

 

 

Huvudsyftet med Kolsmart Jukola-projektet är att utveckla och testa en inlärnings- och verksamhetsmodell för ett massevenemang med minsta möjliga koldioxidavtryck i samband med Porvoo-Borgå Jukola, i samarbete med de företag och samarbetspartners som är involverade i evenemangsproduktionen. Projektet genomförs av Posintra, orienteringsklubben OK Trian och Aalto-universitetet. Projektet finansieras av Europeiska regionala utvecklingsfonden.