Borgåsouvenirer säljs i Jukolabutiken

Besökare på Porvoo Borgå Jukola kan behändigt köpa souvenirer med Borgåmotiv i Jukolabutiken på tävlingsområdet. Flerfaldiga finska mästaren, medeldistanslöparen Sara Lappalainen som representerar Borgå Akilles säljer bland annat Borgåmått i Jukolabutiken.

Kari Arponen från företaget Noname berättar att Borgåmåttet har gjorts specifikt för Jukola i Borgå.

– En bysmed i Lillkyro tillverkade hundra stycken Borgåmått i plåt åt oss, så det är fråga om en unik produkt. Måtten kan vara populära, så det lönar sig att handla snabbt för att säkert få ett.

Idén bakom Borgåmåttet, som kostar 15 euro, förstår man bäst genom att gå och fingra på måtten i butiken. I Jukolabutiken säljs också andra Jukolaprodukter som Noname beställt, som tröjor, kepsar och munkjackor.

Borgåfotografen Niko Laurilas färggranna produkter med Borgåmotiv har en framträdande plats i butiken. Det finns kökshanddukar, muggar, smycken, spelkort, tavlor, paraplyer och pussel med Laurilas fotografier som motiv.

Pirjo Sipronen som säljer Borgåprodukter berättar att nu 31-åriga Laurila började fotografera Borgå redan som 13-åring. Niko Laurila valdes till Årets Borgåbo för fem år sedan och till Nylands Unga företagare 2020.

– På lördag fotar Niko Venla-stafettens starter. Kl 18 finns foton tillgängliga som postkort i Jukolabutiken, lovar Sipronen.

Laurilas bilder från Gamla stan i Borgå och den omgivande naturen är verkligt vackra och det bästa är att själv se deras glödande färger.

Text: Markku Pulkkinen
Bilder: Mikael Grönroos