VM-medaljören Liisa Peltola trivs på Jukola-talko

Bland tävlings- och motionsorienterarna som väntade på att gå ut på den andra sträckan under Borgå Jukolas generalrepetition fanns lite överraskande Liisa Peltola. Hon orienterar i Liedon Parmas färger och är bättre känd under namnet Liisa Veijalainen. Till hennes meriter från 1970- och 1980-talet hör bland annat åtta VM-medaljer, av vilka tre från individuella lopp.

– Jag är här på Jukola och jobbar. Min plats är på växlingsområdet för att se till att kartorna går till sina rätta ägare. Jag har alltid tyckt om att delta i talkon och Jukola är ju en speciell händelse för varje orienterare.

– Ifjol var vår klubb Liedon Parma med och arrangerade Jukola i Virmo. Jag var talkoarbetare där också och tog bland annat hand om inbjudna gäster.

Liisa Peltola har erfarenhet och framgångar från såväl Venlakavlen som dess föregångare Venlaloppet. Hon har också deltagit i Jukolakavlen.

Liisa Peltola är medlem i Kaukametsäläiset, föreningen som har grundat och äger Jukola. Hon valdes som första kvinna in i föreningen 2015.

Som första finländska världsmästare i orientering har Liisa Peltola även valts in i den finländska idrottens Hall of Fame.

Foto: Liisa Veijalainen bekantade sig med Borgåskogarna under generalrepetitionen.

Text och bild: Riitta Ketola