Suunnistussanastoa Aleksis Kiven sanoin

Olemme jo aiemmin julkaisemassamme artikkelissa antaneet vinkkejä siitä, miten Jukolassa eteen tulevissa tilanteissa pystyt keskustelemaan luontevasti Turun murteella. Entäpä jos Turun murre ei tunnu luontevalta? Silloin voit osallistua keskusteluihin Aleksis Kiven Seitsemän veljeksen sanoin. Seuraavassa on otteita Seitsemästä veljeksestä ja otteen jälkeen vinkki siitä, milloin kyseistä fraasia on kätevä käyttää. Mikä mainio keino palautella mieliin Seitsemää Veljestä ja saada hyvää tunnelmaa aikaiseksi muutenkin oivalliseen Jukolan meininkiin!

 

 

Kimauta tuosta, veli Tuomas ja oikein aika mekosta.

Lämpöisenä päivänä täytyy pitää nestetasapainosta huolta. Erityisesti Tuomakselle tätä pitää muistuttaa, sillä hän ei useinkaan muista juoda riittävästi urheilujuomaa ja vettä ennen kisaa.

niin jalkapuuhan meitä vartoo, veljet, musta jalkapuu.

Mitä sanovatkaan he, jotka yllätetään tutustumasta kilpailumaastoon viikkoa ennen tapahtumaa, vanhalla kisakartalla keskellä yötä ja joutuvat siitä kilpailun valvojan puhuteltavaksi.

Myykäämme viheliäinen Jukola tai pankaamme se vuokralle Rajaportin nahkapeitturille.

Jukolan pääsihteerin ja kilpailunjohtajan yhteinen toteamus, kun talkootyökuorma on kovimmillaan ja vastoinkäymisiä toisensa perään ilmestyy ratkottavaksi.

Parastahan siis tehdä tuossa tiimassa se merkillinen temppu

Miten puetaan sanoiksi se, että pitkä yöosuus on juurikin oikea aika karata kärjessä yli kymmenen minuutin karkumatkalle.

– – vartoohan meitä vaivaisia tulinen tukkajuhla.

Näin arvioivat menestysseuran ykkös- ja kakkosjoukkueen viestinviejät, jotka menettivät hienon kaksoisjohdon tehtyään karmeita virheitä radan loppuosuudella.

Voi te kalmukit ja koirankuonolaiset!

Joukkueenjohtajan vastaanotto edellä kuvattujen viestinviejien tultua mieli matalana majoitusteltoille.

Enkö huutanut kuin rajamies korkealla äänellä

Ykkösjoukkueen kaveri väittää, että hän kyllä yritti pitää kakkosjoukkueen kaverin tietoisena rastin sijainnista ykkösosuuden alussa.

Onhan nyt niin, että seisomme kartteeratulla tiellä

Kävipä niin, että pieni porukka ajatui letkassa aivan väärään suuntaan eikä kukaan ollut enää tietoinen sijainnista. Tulipa tie vastaan. Tässäpä vinkkiä, miten tilannetta kommentoidaan Aleksis Kiven sanoin.

Olenko minä piirtoposkinen metsäsika

Suonsilmäkkeeseen pudonnut, hieman tukevoitunut kuntosuunnistaja kyselee osuudeltaan teltalle palattuaan, onkohan naamaan jäänyt kuraa.

Mutta peijakas meidät kuitenkin viimein täällä perii, te mullisaukon pojat!

Kokemattomat harrastajaporukat Jukolassa lyhyellä osuudella yrittivät itkumuurilla väittää, että olivat käyneet kaikilla rasteilla, vaikka todellisuudessa olivat jättäneet tarkoituksella melkein puolet rasteista väliin. Tähän suivaantui kuitenkin heistä yksi, joka ei alun perinkään ollut halukas kepulikonsteihin.

Onhan se oikeutta ja velvollisuutta, että ihminen ruokkoo ruumistansa. (Ruokota – puhdistaa, siistiä)

Tässä esimerkki siitä, miten pitää kehottaa junioria käymään pesulla kisan jälkeen.

Onpa jo aika lähteä köppäilemään kölsäänsä taas

Kun on suunnistusosuuden jälkeen käynyt pesulla ja kisaravintolassa syömässä kunnon annoksen, voi lähteä majoituspaikkaan nukkumaan.

Ei yhtään surua siitä juonesta enää poikaset, ei yhtään. / Käykäämme juoneen ja lähtekäämme lukkarille kouluun.

Surkean huonosti menneiden Jukola-osuuksien jälkeen joukkue päättää yhteispalaverissa, että heidän kaikkien on syytä lähteä oravapolkukouluun verestämään suunnistustaitojaan.

 

 

Immu Pummi

VASTUUVAPAUSLAUSEKE
Immu Pummi-nimimerkin alla julkaistut sisällöt ovat täysin fiktiivisiä. Nimimerkki Immu Pummi tai tällä nimellä kirjoittava(t) henkilö(t) ei ole vastuussa sisällön perustella aiheutuvasta vahingosta tai väärinkäytöksistä. Lukijan omalla vastuulla on arvioida sisällön mielekkyys ja todenperäisyys. Myöskään Lukkari-Jukola, Jukolan viesti ja Kaukametsäläiset ry eivät ole vastuussa tämän nimimerkin alla tehtyjen sisältöjen käytöstä.